Annons:

Kommentarer om Företagsrankingen ”Vi måste se oss i spegeln och skämmas”

Harald Hjalmarsson (M) och Dan Nilsson (S) ger sina kommentarer till Svenskt Näringslivs kommunranking.

Kommentarer om Företagsrankingen ”Vi måste se oss i spegeln och skämmas”

Västerviks kommun går upp åtta platser i Svenskt näringslivs Företagsranking. Dan Nilsson (S) kommunstyrelsens ordförande och Harald Hjalmarsson (M) oppositionsråd ger sina respektive bilder av rankingen. Delar är de överens om, medan annat har man olika syn på.

Annons:

Båda är överens om att det är ett långsiktigt arbete som har påbörjats och att resan skulle kunna ha en kortare startsträcka.

- Klart man är frustrerad och vill framåt. Rankingen i sig är inte allt utom vi vill verkligen förändra företagsklimatet i Västerviks kommun, säger Dan Nilsson.

Han får medhåll av Harald Hjalmarsson när det gäller att arbetet har påbörjats och att det går åt rätt håll men för sakta. Där slutar det gemensamma synsättet.

- Vi har fått en verkligt tråkig placering när det gäller konkurrens av kommunala bolag. Västerviks kommun hamnar på 290 plats. Vi ligger längs ned på listan av alla Sveriges kommuner. Jag trodde inte att man kunde komma lägre än den 287 plats vi hade vid förra mätningen, men det gick, säger Harald Hjalmarsson.

Han menar att det ligger ett ok över att det privata näringslivet upplever de kommunala bolagen konkurrerar på deras marknad.

- Det finns så mycket politisk prestige i den här frågan det är tråkigt då vi borde kunna jobba ihop i om detta. Nu får vi titta oss i spegeln och skämmas, säger Harald Hjalmarsson.

Positiva förändringar

Det finns dock en del positiva förändringar i mätningen.

Dan Nilsson lyfter fram hur företagen svarar när det gäller bemötandet från kommunens sida.

- Det är glädjande och visar att vi kan förändra hela kommunens bemötande.

Harald Hjalmarsson lyfter fram företagarnas positiva svar när det gäller bredbandssatsningar som gjorts av kommunen och Telia.

- Där har Västerviks kommun gått upp 56 platser och den satsningen är något som företagarna lyfter fram.

Utmaningar

När det gäller utmaningar finns det flera och Dan Nilsson nämner att man jobbat hårt med det 44 punkters program för näringslivet och att man kommit en bra bit på väg.

- Det finns alltid något att jobba med och än är vi inte i mål, det är ett långsiktigt arbete, säger han.

Harald Hjalmarsson ser två stora utmaningar och det är kompetensförsörjningen och kommunikationerna.

- De frågorna hör ihop och det är de frågorna jag oftast får när jag möter företag. För att kunna rekrytera kompetenta medarbetare måste kommunikationerna bli bättre. Man måste kunna pendla till sitt arbete, säger Harald Hjalmarsson.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt