Annons:

Delade meningar om att tillåta externa ledamöter i kommunala bolagsstyrelser

Dan Nilsson (S) och Harald Hjalmarsson har helt olika uppfattningar när det gäller att tillåta externa ledamöter i de kommunala bolags styrelserna.

Delade meningar om att tillåta externa ledamöter i kommunala bolagsstyrelser

Moderaterna har lagt en motion där de föreslår att utveckla styrelsearbetet i de kommunala bolagen genom att tillåta externa ledamöter i bolagen. Meningen enligt Harald Hjalmarson (M) är att låta näringslivet ta plats i de kommunala bolagens styrelse. Motionen är något som delar kommunstyrelsen.



 


  

Annons:

En inte helt enig kommunstyrelse valde att avslå motionen från Moderaterna. Harald Hjalmarsson (M) tycker att frågan måste prövas.

- Vi tycker att näringslivsrådet behöver arbeta med den här frågan. Flera näringslivsrepresentanter har uttryckt önskemål om att det finns externa ledamöter i de kommunala bolagen och att det är näringslivet som utser de ledamöterna, säger Harald Hjalmarsson.

Dan Nilsson (S) kommunstyrelsens ordförande håller inte med Harald.

- Utifrån mitt sätt att se det är det de politiska partierna som utser ledamöter i de kommunala bolagen. Det finns redan nu en möjlighet att plocka in externa ledamöter vid specifika frågor, säger han.

Harald Hjalmarsson tror att kommunala bolag där styrelsen har ledamöter från näringslivet tillåts väljas in, automatiskt ger ett bättre näringslivsklimat.

- Detta är ingenting jag hittat på själv utan något jag inspirerats av vid ett besök i Helsingborg, där man låter näringslivet välja in ledamöter i de kommunala bolagen, säger han.

De bolagen borde vara först ut

Harald Hjalmarsson ger förslag på två bolag som kunde vara pilotprojekt för att ta in externa ledamöter.

- Det är Västervik Miljö & Energi AB och Bostadsbolaget. De bolag som står för den mesta av konkurrensen med näringslivet, säger han.

Conny Tyrberg (C) ser inte att det finns någon möjlighet att välja in externa ledamöter i de kommunala bolagen.

- Det finns ett demokratiskt problem i det förslaget. Människor kan få två röster och det är ett problem. Därför ska det vara politiken som utser de styrelseledamöterna.

Harald Hjalmarsson vill att de kommunala bolagen öppnas upp för externa ledamöter.

- Jag kan garantera att om vi inte öppnar upp våra kommunala bolag ligger vi kvar på nedre halvan av Näringslivsrankingen, säger han.

Innebär motionen att näringslivet får en möjlighet att ta sin in i de kommunala bolagen och påverka dem inifrån?

- Det här handlar om konkurrensfrågan och vi måste förändra bolagsstrukturen. Det kommer även efter förändringen vara övervägande politiska företrädare i bolagen, säger Harald Hjalmarsson.

Dan Nilsson är av en helt annan åsikt.

- Näringslivet är viktigt för Västerviks kommun. Ska jag vara ödmjuk så anser jag att man inte ska öppna en gräddfil för vissa grupper. Vill man påverka finns det ett demokratiskt val var fjärde år, säger han.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt