Annons:

Mellanstadieelever på ”Egna ben” – uppmanas att ta cykeln till skolan

Barn i mellanstadiet ska cykla eller gå till skolan under vecka 38 - 42 i Västerviks kommun i projektet "På egna ben"

Mellanstadieelever på ”Egna ben” – uppmanas att ta cykeln till skolan

Förra året deltog Västerviks kommuns mellanstadieelever i projektet ”På egna ben”. Det innebär att kommunens mellanstadieelever ska gå eller cykla till skolan i så stor utsträckning som möjligt.

Annons:

Precis som förra året bygger utmaningen på en poängjakt där klassen tillsammans engageras i att ta cykeln eller gå till skolan istället för att bli skjutsade med bil. Klassen kan också samla poäng genom att eleverna åker kollektivt till skolan. 

– Det finns många positiva aspekter och fördelar med att välja cykeln eller gå till skolan istället för att bli skjutsad. Precis som förra året bygger utmaningen på en poängjakt där klassen tillsammans engageras i att ta cykeln eller gå till skolan istället för att bli skjutsade med bil. Klassen kan också samla poäng genom att eleverna åker kollektivt till skolan. Under de veckor som tävlingen pågår samlar klasserna på sig mängder av värdefull kunskap genom övningar om miljön. Bonuspoäng kan också klassen få genom att eleverna peppar sina familjemedlemmar, säger Christian Svensson som är Folkhälso- och klimatplanerare i Västerviks kommun. 

Mer stillasittande med corona

Coronapandemin har dessutom förstärkt trenden ytterligare. Karantänrestriktioner och hemarbete har inneburit än mer stillasittande, minskad vardagsmotion och isolering, med ökad risk för att drabbas av psykisk och fysisk ohälsa.

– Jag tror det är viktigt att fortsätta med insatser som stärker beteenden i rätt riktning för att vända den trend som undersökningar visar. I Trafikanalys från 2015 framkommer det att cykelresor till skolor har minskat med 48 procent sedan mitten av 1990-talet. Detta är viktigt att ändra på! Om barn i skolåldern cyklar allt mindre innebär det sannolikt att cykling inte heller blir ett naturligt alternativ senare i livet, säger Christian Svensson

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt