Annons:

Kommunen får kraftig kritik av IVO

Västerviks kommun får kraftig kritik från IVO

Kommunen får kraftig kritik av IVO

Västerviks kommun får kraftig kritik av Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO), efter att en kvinna tvingats fly från sin bostad med sina minderåriga barn, för de alla riskerade hot och våld. Socialnämnden får kritik för att de lade ner utredningen en vecka efter anmälan och kommunstyrelsen får kritik för att de nekade kvinnan ekonomiskt stöd.

Annons:

Det var i början av september 2019 som kvinnan gjorde en anmälan till socialnämnden om att hon flytt sin bostad med ett av sina minderåriga barn. Det äldre barnet var fortfarande kvar i bostaden.

Samma dag träffade socialnämnden det äldsta barnet och gjorde bedömningen att det inte finns omedelbart behov av skydd för barnet.

– Vi finner det anmärkningsvärt att socialnämnden inte gör en skyddsbedömning samma dag som informationen kommer in. Detta eftersom uppgifter om hot och våld förekommer. Det kan ha lämnat det äldsta barnet i en mycket svår situation, skriver IVO.

Tog inte hänsyn till alla uppgifter

Socialnämnden erbjöd kvinnan stöd i olika former som hon avböjer och därmed avslutade nämnden sin utredning och hänvisade kvinnan till kommunstyrelsen för att söka ekonomiskt bistånd.

Kommunstyrelsen avslog kvinnans ansökan, utan att ta hänsyn till att kvinnan och barnen levedeunder hot om våld. IVO bedömer att det vore lämpligt att bevilja ekonomiskt stöd till kvinnan som lever under dessa omständigheter.

– Kommunstyrelsen har inte tagit hänsyn till alla uppgifter gällande kvinnan när de avslog kvinnans ansökan om ekonomiskt bistånd, skriver IVO.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt