Annons:

  • Trafikolycka utanför Ankarsrum – stort övningspådrag

    Räddningstjänstens personal lyfter upp bilen och tar loss den person som ligger fastklämd.

  • Trafikolycka utanför Ankarsrum – stort övningspådrag

    En av räddningstjänstens personal klättrar in i bilen för att hålla nacken på den skadade personen.

  • Trafikolycka utanför Ankarsrum – stort övningspådrag

    Taket på bilen klipps upp eftersom ambulanspersonalen begärt det.

Trafikolycka utanför Ankarsrum – stort övningspådrag

Två personer är skadade, en sitter kvar i bilen, den andra ligger fastklämd under ena bildäcket. Deltidsbrandmännen från räddningstjänsten i Ankarsrum larmas till platsen där en bil kört av vägen och står otillgängligt till. Nu ska de hjälpa de skadade personerna så att ambulansen kan ta hand om dem.

Annons:

Det är en övning på en situation som verkligen kan hända. Övningen genomförs utanför brandstationen i Västervik med deltidspersonalen från räddningstjänsten i Ankarsrum.

Peter Helge räddningschef i beredskap övervakar hur personalen tar sig an olyckan och i vilken ordning de gör sitt räddningsarbete.

- Det här är en övning och då har man rätt att göra fel, det talar vi om efter att övningen har genomförts, säger Peter Helge.

Det finns flera dolda tecken i och på bilen som gör att räddningsinsatsen är mer komplicerad än en vanlig olycka.

- Bilens registreringsnummer visar att det är en elbil och det är helt andra risker med en elbil än en annan slags bil, bland annat att batteriet kan börja brinna, säger Peter Helge.

Inne i bilens bagageutrymme finns också en gasoltub, vilken måste tas bort så den inte blir överhettad och exploderar.

Skadeläget för den person som sitter kvar i bilen är att personen inte känner sina ben, då de är fastklämda. En person ligger på marken med ett av bilen hjul över ena armen.

Först på plats

Räddningstjänsten från Ankarsrum är först på olycksplatsen. De ser till att spärra av vägen för sin egen säkerhets skull och låter befälet kontrollera läget innan räddningsarbetet startar.

- Det viktigaste är att göra en riskbedömning av olyckan först. Säkerställa att liv räddas, både de som har skadats, men även våra liv. Vissa insatser är omedelbara. Det brann i bilen, så gastuben hittades snabbt och togs bort. Elden släcktes och personen som låg på marken togs bort, säger Peter Helge.

Han ser vissa brister i räddningsarbetet och påpekar det på en gång.

- Det är ofta vår personal som är först på plats och vi är ett verktyg för att ambulanspersonalen ska kunna ta hand om de skadade, säger Peter Helge.

Han säger att det är viktigt att alla som deltar i räddningsarbetet känner sig delaktiga och vet vad som ska göras.

130 ur räddningstjänsten ska utbildas

Övningen under onsdagen var den fjärde av totalt tolv övningar där all personal i Västervik och Vimmerby kommun kommer att öva på olika räddningssituationer.

- Vi gör standardövningar som deltagarna lär sig mycket av. Övningarna brukar vara mycket uppskattade. Vi gör dessa för att medborgarna ska känna sig trygga, säger Peter Helge.

Förutom att öva vid en trafikolycka övar man på varm och kall rökdykning under utbildningsdagen.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt