Annons:

Färre e-förslag har publicerats i år – men antalet inkomna förslag har inte minskat

När Västerviks kommun får in e-förslag till sig inskickade från allmänheten, görs först en bedömning av vad det är för slags förslag. Därefter publiceras e-förslagen på kommunens hemsida. Hittills i år har 14 e-förslag publicerats vilket är mindre än häften av antalet e-förslag som publicerades 2018 och 2019.

Annons:

I tisdags hade demokratiberedningen i Västerviks kommun en genomgång av antalet e-förslag som kommit in till Västerviks kommun.

– Hittills i år har det kommit in 42 e-förslag, år 2019 var det 63 och år 2018 var det 64, säger Elisabeth Ohlsson, vid kommunledningskontoret.

Ett e-förslag kan lämnas in av allmänheten som ett förbättringsförslag som politiken senare kan ta upp för beslut i kommunfullmäktige. För att e-förslaget ska nå dit måste det först publiceras på kommunens hemsida, där allmänheten kan signera förslaget och får det förslaget mer än 20 signaturer går det vidare till kommunstyrelsen och till sist kommunfullmäktige. I år har hittills 14 av 42 inlämnade e-förslag publicerats på kommunens hemsida. De övriga sållades bort.

Varför publiceras bara en tredjedel av alla inlämnade e-förslag på kommunens hemsida?

– Många av de inlämnade förslagen är inte förslag utan en synpunkt eller fråga som den som skickat in frågan kan få svar på direkt, säger Elisabeth Ohlsson.

Andra e-förslag handlar inte om kommunal verksamhet som kommunen har rätt att åtgärda.

– Vi tittar också över om ett liknande förslag har kommit in de senaste 12 månaderna, då plockas det bort. Det ska inte komma in samma förslag gång på gång, säger Elisabeth Ohlsson.

Hon säger också att det förekommer förslag som är direkt kränkande eller olagliga vilka också tas bort.

Vill göra det mer synligt

Sverker Thorén (L) är ordförande i demokratiberedningen, där e-förslagen tas upp var tredje månad.

– Det är på det sättet som vi har kommit fram gemensamt att medborgarna kan lämna in sina förslag. Det är ett smidigt system där förslagslämnarna kan få svar på din fråga direkt eller att tjänstemännen kan ta med sig problemet direkt utan att det först måste behandlas politiskt.

De förslag som publiceras på kommunens hemsida är de förslag som ska behandlas politiskt.

– Fler och fler kommuner följer efter i hur vi jobbar med e-förslag.

Sverker Thorén vill gärna ha fler bra e-förslag inskickade till kommunen.

– Därför kommer vi att göra det med synligt genom att marknadsföra det under hösten, säger han.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt