Annons:

”75 procent av all vård till äldre ges av anhöriga”

Margareta Eriksdotter anhörigstöd i Västerviks kommun.

”75 procent av all vård till äldre ges av anhöriga”

Idag är det Nationella Anhörigdagen, en dag då anhöriga som vårdar sina nära anhöriga i hemmet. Många gör det i det tysta vilket inte märks men de tar ett stort ansvar och gör ofta ett tungt arbete.



- Jag skulle vilja kunna dela ut en guldtacka till alla anhöriga som gör ett fantastiskt jobb, säger Margareta Eriksdotter, anhörigstöd i Västerviks kommun.


  

Annons:

I Västerviks kommun är det många anhöriga som hjälper till med vården av en nära anhörig. Det kan vara ett barn som mår dåligt, har funktionsnedsättning eller äldre personer som har minnesproblem. Alla gör ett arbete ofta i det tysta men som är väldigt viktigt.

- Anhörigvårdare är otroligt värdefulla och de måste få stöd. Ingen blir hjälpt av att någon anhörigvårdare inte orkar längre, säger Margareta Eriksdotter.

Hon berättar att det är många äldre som tar ett stort ansvar när det gäller att vårda sina makar.

- 75 procent av all vård till äldre ges av anhöriga, det visar statistik från Nationellt kompetenscentrum för anhöriga i Kalmar, säger Margareta.

Många anhörigvårdare hjälper en make/maka som har minnesproblem.

- Det är som att ha jour dygnet runt. Man får aldrig vila eller sova ut. Det handlar om att hjälpa och stötta samt ta ansvar för olika sysslor som daglig omvårdnad, hjälp med hygien och medicinintag. Samtidigt ska allt annat fungera i hemmet som matlagning, städning och tvätt. Något som man tidigare varit två om, säger Margareta.

Viktigt med stöd

Det är ett osynligt arbete som görs av anhöriga och som sparar otroliga summor för kommunen.

- Ingen är tvingad att ta hand om en anhörig, men många gör det eftersom de vill eller för att det blir på det sättet då de inte tänker på det jobb de gör. Ofta när man ber om hjälp borde man fått hjälp för minst ett halvår sedan. Man vill inte visa utåt att man inte orkar.

Det är ett tufft arbete som görs i det tysta av anhöriga och det är därför viktigt att de anhöriga har någonstans att vända sig.

- Man behöver få träffa någon utomstående som lyssnar, någon som inte är i närmaste familjen, det går inte att prata om allt där, säger Margareta.

En plats att vila upp sig på

Margareta Eriksdotter skulle gärna se att det fanns en plats dit anhöriga kan komma för att vila upp sig på.

- De skulle få åka i väg en hel vecka bara för att vila upp sig, sova ut och ha det bra. De har inte fått en hel natts sömn på väldigt länge och blir aldrig riktigt utvilade, säger hon.

Margareta Eriksdotter jobbar heltid som anhörigstödjare. Det finns också en drogterapeut som möter anhöriga i kommunen.

- Alla som jobbar inom äldreomsorgen på något sätt ska se den resurs som den anhörige är. Jag önskar jag hade en guldtacka att dela ut till alla anhöriga som gör ett så tungt och bra jobb som de gör, säger Margareta Eriksdotter.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt