Annons:

Intern får inte gehör från JO

En intern vid fängelset i Västervik får inte gehör för sin JO-anmälan

Intern får inte gehör från JO

En fånge som placerades på Västerviks anstalten i slutet av februari förra året, ansåg sig tvingad att klä av sig naken framför en kamera, vilken han menade var kränkande. Han anmälde händelsen till JO (Justitie Ombudsmannen), som nu har gjort en utredning och tagit ställning till anmälan.

Annons:

Internen skriver i sin JO-anmälan att han vägrade klä av sig naken inför en kamera. Tjänstemannen vid det tillfället var hård och bestämd i sitt tonfall och sa åt honom att klä av sig annars blev han placerad i isoleringscell. När fången fick tillbaka sina kläder hade tjänstemannen slarvat bort hans tillhörigheter förutom en vinterjacka, skriver internen i sin JO-anmälan.

Missbruksproblematik

JO har gjort en utredning an anmälan och har låtit kriminalvården yttra sig mot kritiken. De skriver bland annat att det framgick av placeringsunderlaget att det förelåg oklar missbruksproblematik gällande narkotika. Internen skulle därför klä av sig alla kläder och lämna urinprov.

Medarbetarna som närvarade vid inskrivningen har inte något minne av att internen blev hotad vid tillfället med att bli satt i isoleringscell.

JO skriver i utredningen att kameraövervakning trädde i kraft i augusti 2018. När det gäller personalens bemötande står uppgift mot uppgift. JO bedömer inte att ytterligare utredningsåtgärder skulle leda någonstans. Västerviks anstalten får kritik för att ha slarvat bort kioskvaror som mannen haft vid inskrivningen.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt