Annons:

”Olyckligt att det lyfts att stipendier uteblir om elever inte lämnar igen datorer”

Barn-och utbildningskontoret svarar på en fråga gällande lånedatorer på Västerviks gymnasium "olyckligt ordval"

”Olyckligt att det lyfts att stipendier uteblir om elever inte lämnar igen datorer”

En förälder gjorde en JO-anmälan mot Västerviks gymnasium, då skolan krävde igen en lånedator efter skolavslutningen och samtidigt menade att stipendier skulle utebli om datorerna inte lämnades igen vid utsatt tid. Nu har Justitieombudsmannen begärt att Barn- och utbildningsförvaltningen yttrar sig i ärendet.

Annons:

Västerviks gymnasium har ett utbildningssystem som gör att datorer blir mer och mer nödvändiga vid undervisningen. För att alla elever ska ha likvärdig tillgång till användandet och hanteringen av datorer köpte Västerviks gymnasium datorer till eleverna.

Detta ledde sedan fram till att ett låneavtal togs fram, där eleven hade möjlighet att köpa loss datorn till starkt reducerat pris efter att skolgången var avslutad. Skadade och saknade datorer skulle ersättas av vårdnadshavare, då skolan ansåg att datorerna kunde ersättas av vårdnadshavarens hemförsäkring.

En anmälan gjordes mot låneavtalet till Skolinspektionen som menar att elever utan kostnad ska få använda datorer i den utsträckning utbildningen kräver det, utan att det villkoras eller att elever skriver under ett avtal.

Västerviks gymnasium följde Skolinspektionens beslut, köpte in datorer som eleverna kunde använda hela utbildningstiden och en tidpunkt sattes när eleverna skulle lämna tillbaka datorerna.

Olyckligt ordval

När gymnasieeleverna gick ut sin utbildning 2019 var det flera elever som inte hade lämnat tillbaka sina datorer. Det medförde att skolan skickade ut ett sms till de eleverna att en polisanmälan skulle göras samt att eventuellt erhållna stipendier från skolan inte skulle betalas ut.

Händelsen anmäldes till JO som utreder kommunens agerande. Barn- och utbildningsförvaltningen har lämnat in sitt yttrande och menar att det är viktigt att alla elever lämnar tillbaka sina lånedatorer för att skolan ska kunna säkra datortillgången för kommande elever.

– Det är olyckligt att det lyfts att stipendier uteblir om elever inte lämnar igen datorer. Samtidigt är det olyckligt att elever inte lämnar tillbaka skolans egendom. När JO svarar kommer vi att förhålla oss till det, säger Magnus Bengtsson, barn- och utbildningschef i Västerviks kommun.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt