Annons:

Starkt delårsresultat i Västerviks kommun - plus 55 miljoner

Christina Bäckström, ekonomichef i Västerviks kommun

Starkt delårsresultat i Västerviks kommun - plus 55 miljoner

Det är ett betydligt bättre ekonomiskt resultat för kommunen än vad man budgeterade för 2020. Ett blygsamt budgeterat resultat blev ett miljonregn tack vare ökade statsbidrag samt minskade kostnader i verksamheterna och ökade intäkter i de kommunala bolagen.

Annons:

Drygt 14 miljoner kronor i överskott budgeterade kommunen med för 2020. Nu visar prognosen att det blir drygt 40 miljoner kronor bättre och resultatet blir 55 miljoner kronor. Anledningen är ökade statsbidrag under Coronapandemin som bland annat ersatte sjunkande skatteintäkter och positiva resultat i kommunens nämnder och bolag.

Minskade personalkostnader

Alla tre nämnderna har mindre personalkostnader än vad man budgeterat för. Barn-och utbildningsnämnden går tio miljoner kronor plus. Den stora kostnadsbesparingen görs inom förskolan, där man inte behövt ta in så mycket sjukvikarier som man behövt tidigare år på grund av att förskolebarnen också var borta i större utsträckning. Samtidigt har kommunen fått pengar från Försäkringskassan för sjukdag 2-14.

- Det sparar mycket pengar till verksamheten, då vin te behövt sjukkostnaden för de dagarna, säger ekonomichef Christina Bäckström.

Socialnämnden lämnar en prognos om att de når ett noll resultat. Trots att individ-och familjeomsorgen redovisar ett negativt resultat på 13,6 miljoner. Det tas igen av minskade lönekostnader i framförallt äldreomsorgen.

Miljö-och byggnadsnämnden visar på ett positivt resultat på två miljoner kronor, som beror på vakanta tjänster.

Bolagen

De kommunalägda bolagen ger ett överskott på drygt 11 miljoner kronor över budget. Där sticker Bostadsbolaget ut med ett resultat på 13,5 miljoner medan VMEAB visar på ett resultat som är drygt fem miljoner kronor under budget.

- Vi ser att Västervik Resort AB ger ett plus minus noll resultat, vilket är glädjande med tanke på att de gav en dyster prognos under våren med 5-15 miljoner kronor under budget. Men man fick en mycket bra juli månad som täckte upp för alla förluster, säger Christina Bäckström.

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt