Annons:

Dödshot framfördes innan tre hästar avlivades på en gård i Västervik

Hästgårdens ägare döms till villkorlig dom och mannen döms till böter.

Dödshot framfördes innan tre hästar avlivades på en gård i Västervik

En hästgård i Västervik uppmärksammades under 2018, då flera anonyma anmälningar hade gjorts om att djur på gården behandlades illa. Vid tre tillfällen besökte Länsstyrelsen i Kalmar gården och vid ett tillfälle avlivades tre hästar som vanvårdats. I samband med det dödshotade en av ägarna till gården en tjänsteperson från länsstyrelsen.

Annons:

Hästgården var omskriven i vår tidning under hösten 2018. Det handlade om djur som vanvårdades på gården, framförallt hästar. Nu har tingsrätten i Kalmar avgjort fallet och dömer ägarna till gården till villkorlig dom och mannen ska även betala 2 000 kronor i böter. Han döms för djurplågeri.

Kvinnan döms för djurplågeri samt hot mot tjänsteperson till villkorlig dom.

Bakgrunden är att flera anonyma anmälningar kom in mot hästgården under 2018. I maj besökte länsstyrelsen gården och såg att en katt var i väldigt dåligt skick. De ville också kontrollera om gårdens ägare hade fullgjort sina åtaganden mot en ponny innan de avlivat den. Rätten anser att paret har gjort vad de skulle för att mildra ponnyns lidande och frias för djurplågeri i det fallet.

Oacceptabelt mager

Mannen som äger gården menade att katten blivit påkörd några dagar innan länsstyrelsen kom till gården och den skulle därför avlivas. Ponnyn var gammal och man hade låtit den vara hos en kompis för ”att få fart på den”. När det inte lyckades avlivades hästen och grävdes ned på en av länsstyrelsen angiven plats på gården.

I november gjorde länsstyrelsen ytterligare en kontroll på gården och då uppmärksammades att tre hästar var ovårdade och i väldigt dåligt skick. Länsstyrelsens personal uppger att en av hästarna var oacceptabelt mager och man såg alla utstående delar på hästen.

Med vid länsstyrelsens besök på gården var även ett antal poliser som deltog i arbetet.

Får en villkorlig dom

Länsstyrelsens personal ansåg att hästarna omedelbart skulle tas om hand, varvid kvinnan ville kalla dit en veterinär som avlivade hästarna på plats, vilket också gjordes. Innan avlivningen blev kvinnan arg och uttalade dödshot mot Länsstyrelsens personal och kallade en av dem för ett rasistiskt ord. Poliserna som var med vid tillfället hörde vad kvinnan sa och berättade det i rätten.

Tingsrättens bedömning är att paret som driver gården inte bara kan dömas till böter utan de döms också till villkorlig dom.  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt