Annons:

Positivt resultat för projektet ”Samverkan leder till arbete”

I projektet samverkan leder till arbete har 13 personer som står långt ifrån arbetsmarknaden fått stöd att nå ut på arbetsplatser.

Positivt resultat för projektet ”Samverkan leder till arbete”

I ett nära samarbete mellan Västerviks kommun, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och det lokala näringslivet har flera personer som stått långt ifrån arbetsmarknaden fått jobb, praktik eller studier. Nu är det klart att projektet får en fortsättning.

Annons:

Sedan hösten 2017 har Västerviks kommun deltagit i projektet ”Samverkan leder till arbete”. Ett 30-tal personer som står långt ifrån arbetsmarknaden har fått stöd. Av dess har 13 deltagare gått mot arbete, två mot studier och fyra har fått hjälp till rätt typ av ersättning.

- Jag är jättenöjd med resultatet! Framgångsfaktorerna har varit att bygga upp ett förtroende med dem jag arbetat med, att vara tillgänglig och att tänkta långsiktigt i kontakt och dialog med arbetsgivarna. Tillsammans med samverkande myndigheter har vi byggt upp ett nära samarbete, vilket resulterat i ett arbete med rätt insatser som ökat förutsättningarna för personer att närma sig arbetsmarknaden och även till ett arbete, säger Lotta Bäckström Svensson, projektledare på Västerviks kommuns enhet för arbete och kompetens.

Coronapandemin försvårade arbetet

Projektet har drivits av Kommunförbundet Kalmar län i samverkan med Västerviks kommun och sju andra av länets kommuner, samt bland annat Arbetsförmedlingen, Företagarna, Försäkringskassan och Samordningsförbundet. Sökandelots, ett delprojekt inom ramen för ”Samverkan leder till arbete”, har haft uppdraget att utveckla det så kallade SIUS-konceptet.

- SIUS är idag en av Arbetsförmedlingens insatser som riktar sig till arbetssökande som har en funktionsvariation och behöver extra stöd på arbetsplatsen. Via projektet har vi haft möjlighet att utveckla konceptet genom att erbjuda samma stöd till en bredare målgrupp, säger Lotta.

Har det varit svårt att lyckas att få ut den här gruppen i arbetslivet eller till studier?

- Det tar längre tid och det har vi haft möjligheten att testa den här metoden. Tid är en del av framgångsfaktorerna när vi utgår från hela individen. Det är så viktigt att samverkansparterna gör rätt insatser, säger Lotta.

Har det varit svårare att lyckas med projektet det senaste halvåret med Coronapandemin?

- Ja en del av arbetsgivarna har haft sina riktlinjer att följa och andra har drabbats ekonomiskt, så vi har fått ta tillbaka en del av dem vi haft ute på praktik.

Är det ett roligt jobb du har?

- Jätteroligt. Jag får följa med dem på resan, från jag lär känna dem och fram tills de får komma ut på arbetsplatser, då känner jag att jag har lyckats fylla en tillvaro för dem, säger Lotta Bäckström Svensson.

I fortsättningsprojektet ”Fortsatt samverkan leder till arbete” kommer metoden Sökandelots att implementeras i ordinarie verksamhet. Västervik ska också arbeta med att sprida metoden till övriga medverkande kommuner i projektet.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt