Annons:

Alkoholkonsumtionen bland unga minskar – men kryper nedåt i åldrarna

Barn och unga dricker mindre alkohol idag än vad de gjorde för tio år sedan. Både kommunens familjeenhet och polisen har den uppfattningen.

Alkoholkonsumtionen bland unga minskar – men kryper nedåt i åldrarna

För tio år sedan svarade 25 procent av alla elever i nionde klass att de hade druckit sig berusade på alkohol. Vid den senaste undersökningen svarade tio procent av niondeklassarna att de druckit sig berusade på alkohol. Samtidigt finns det signaler om att mellanstadieelever har tillgång till alkohol.
– Det är alltid illa om en mellanstadieelev får tillgång till alkohol, säger Martin Ek, familjeenhetens chef i Västerviks kommun.

Annons:

Det finns signaler om att mellanstadieelever har tillgång till alkohol, det är inte vanligt men det sker i enstaka fall. Det säger Martin Ek.

Är det nytt att så unga har tillgång till alkohol?

– Det är svårt att säga. Folkhälsomyndigheten gjorde en undersökning 2018 och där skrev man att en procent av landets 11-åringar någon gång varit berusade. När det gällde 13-åringar svarade fem procent att de druckit sig berusade på alkohol, säger Martin Ek.

Vad kan man göra åt det?

– Information, sprida kunskap till föräldrar om att alkohol och droger idag finns i samma miljö där deras barn vistas. Våga vara misstänksamma, tillgängliga och prata med barnen om alkohol och droger.

Vet man var alkoholen som barnen dricker kommer ifrån?

– Det vanligaste är att den kommer från Systembolaget och att det troligaste är en äldre kompis som har lämnat alkoholen till de yngre, säger Martin Ek.

Han vill att föräldrar ska förstå att det finns tillgång till alkohol i den miljö barnen vistas i.

– Har man den insikten ska man samtala med sina barn och fostra dem i goda levnadsvanor. Det bästa man kan göra är att själv veta var man står i alkoholfrågan och stå upp för den, säger Martin Ek.

Lägre alkoholanvändning i dag

Martin Ek vill inte gå in på om det finns några speciella skolor i kommunen där det finns ett större missbruk än andra. Det anser han är polisens arbete. Däremot vill han poängtera att alkoholanvändningen bland unga har minskat de senaste åren.

– För tio år sedan uppgav 25 procent av alla elever i niondeklass att de druckit sig berusade på alkohol. Idag är det tio procent av alla elever i niondeklass som uppger att de druckit sig berusade på alkohol.

Han tycker ändå att man alltid ska ta rapporter om minderåriga som dricker alkohol på allvar.

– Det är alltid illa om en mellanstadieelev får tillgång till alkohol, säger Martin Ek.

”De allra flesta föräldrar känner till riskerna”

Viktor Haglind är kommunpolis i Västervik och håller med om att varje person i mellanstadieåldern som dricker alkohol är en för mycket.

– Undersökningar i CAN visar att det vanligaste sättet barn får tag i alkohol är via kompisar, föräldrar eller ett äldre syskon. De flesta föräldrar känner till riskerna att langa alkohol till barn och gör det inte. Men några lever kvar i det gamla tänkandet, att det är ok att langa alkohol till yngre. Utmaningen är att få alla föräldrar att förstå att de inte ska langa alkohol till minderåriga, säger Viktor Haglind.

Han säger också att de senaste åren syns en trend att färre unga dricker alkohol och att polisen vill att den trenden håller i sig.

Hur gör ni för att den trenden håller i sig?

– Vi upprättar alltid en anmälan när vi möter en ungdom med alkohol. De blir automatiskt ett vittne var de fått alkoholen langad till sig.

Brukar barnen uppge var de fått alkoholen ifrån?

– Det händer även om det finns ett mörkertal där.

Vad är straffet för att langa alkohol till unga?

– Böter är det vanliga straffet. Men langar man affärsmässigt kan det ge upp till två års fängelse.

Har ni span på någon som langar affärsmässigt nu?

– Det kan jag inte gå in på.

Genomför ni någon information i skolor till elever och föräldrar?

– Ja det gör vi men inte i samma stora utsträckning som vi gjorde för ett par år sedan, då polisen fått omprioritera. Men vi möter både elever och deras föräldrar och ger dem information om alkohol.

Finns det någon ort i Västerviks kommun som sticker ut extra att där är det vanligare att barn dricker alkohol?

- Nej, det kan jag inte säga. Det förekommer på många ställen, säger Viktor Haglind.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt