Annons:

Ägare till skrotföretag riskerar sexsiffrigt vite

Skrotbilarna ska fyttas. Nu ansöker miljö-och byggnadsnämnden om att Mark-och miljödomstolen ska besluta om stort vitesbelopp.

Ägare till skrotföretag riskerar sexsiffrigt vite

Ägaren till företaget som bedriver skrotverksamhet i Lofta-Gröndalen riskera ett högt vite, för att bilarna står kvar på den tomt han placerat dem på och inte fraktat bort dem. Samtidigt avslår miljö-och byggnadsnämnden en ansökan från ägaren att bedriva skrotverksamhet på grannfastigheten.

Annons:

Miljö-och byggnadsnämnden har ansökt om att Mark-och miljödomstolen ska döma ut 100 000 kronor i vite till ägaren av skrotföretaget i Lofta-Gröndalen, för att han inte följt det tidigare föreläggandet som nämnden delgivit ägaren. Föreläggandet handlar om att uttjänta fordon, motordelar, däck, fälgar och andra bildelar skulle transporteras bort från platsen 30 dager efter den nämndens beslut från 7 juli, vunnit laga kraft.

Nämnden ansöker också om att ägaren till skrotföretaget får ett löpande vite på 10 000 kronor för varje månad som går då bilarna och bildelarna står kvar på tomten.

Är ni inte rädda för att ägaren sätter företaget i konkurs om vitet blir för högt?

– Den här gången är vitet ställt till privatpersonen, inte företaget, det är knutet direkt till personen, säger Carolina Stalebrant, verksamhetschef för Miljö- och byggnadskontoret.

Marie Stenmark (M) ledamot i miljö- och byggnadsnämnden säger att man nu pekar ut personen.

– Vi har tittat juridiskt på varje fall för att göra det juridiskt mest korrekt.

Avslår ansökan

Ägaren till skrotfirman har också ansökt om att få starta en bilskrotanläggning på fastigheten Lofta-Gröndalen 1:30. Ansökan är inskickad till miljö-och byggnadskontoret. Det är samma typ av verksamhet som bedrivits på fastigheten under flera år utan att vare sig auktorisation för bilskrotning eller tillåten miljöfarlig verksamhet.

Miljö- och byggnadsnämnden beslutar att förbjuda mannen att bedriva bilskrotningsverksamhet med tillhörande lagring av farligt avfall på fastigheten. Beslutet gäller omedelbart.

Motivet till beslutet är att ägaren inte varit auktoriserad för bilskrotning eller tillåtits bedriva miljöfarlig verksamhet. Senaste auktorisationen löpte ut 2006, när företaget gick i konkurs. Därefter har mannen ansökt om auktorisation två gånger, men länsstyrelsen har avslagit båda ansökningarna. 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt