Annons:

UF-företagets lyktförsäljning ska ge pengar till hjärtforskningen

Tilde Sleman, Emma Björk, Cajsa Pettersson och Tyra Eklöv på Västerviks gymnasium driver UF-företag med att sälja ljuslyktor. En del av pengarna skänks till Hjärt-Lungfonden och Barncancerfonden. Foto: Pressbild

UF-företagets lyktförsäljning ska ge pengar till hjärtforskningen

De fyra tjejerna i UF-företaget ”Lyktan för livet” har en relation till hjärtsjukdom. Nu säljer företaget lyktor och skänker pengar till Hjärt-Lungfonden och Barncancerfonden. 

Annons:

De fyra tjejerna bakom UF-företaget ”Lyktan för livet” på Västerviks gymnasium är 16–17 år och har alla en relation till hjärtsjukdom. 

Företagets vd, Emma Björk från Västervik, har en nära anhörig som är född med hjärtfel. Barnet föddes en månad tidigare än planerat i april 2018 och var väldigt liten. Två månader efter födseln upptäckte föräldrarna att barnet rosslade mycket i lungorna och uppsökte sjukvård. 

Efter flera turer till sjukhus och vårdcentraler upptäcktes två hål i hjärtat och barnet var i behov av operation som utfördes på Lunds universitetssjukhus i september 2018.

– Operationen gick bra och man beslutade att det inte behövdes göra fler operationer. Idag mår min släkting bra men äter fortfarande väldigt lite så barnet behöver näringsdrycker och ersättning för att gå upp i vikt. Barnet har ett långt ärr på bröstet som bevisar vilken krigare hen faktiskt är, säger Emma Björk. 

"Vill kunna hjälpa andra"

Hon har tillsammans med Tilde Sleman från Vimmerby, Tyra Eklöv från Mörtfors och Cajsa Pettersson från Storebro startat UF-företaget ”Lyktan för livet”. 

– Vi har valt att göra en ljuslykta till förmån för Hjärt-Lungfonden där vi kommer skänka en viss procent av pengarna från varje såld lykta till Hjärt-Lungfonden. Utöver det så har vi också ett samarbete med Barncancerfonden. Vi säljer två olika lyktor så vardera fond har en specifik lykta. Vi skänker lika mycket av våra intäkter till vardera fond, säger Emma Björk.

Samtliga fyra tjejer i UF-företaget har en relation till hjärtsjukdom. 

– Vi alla i företaget har drabbats av liknande saker och vet hur fort livet kan vända och världen rasa samman. Därför valde vi att göra något betydelsefullt och viktigt med vårt UF-företag och vi vill kunna hjälpa andra när det känns svårt för vi är tacksamma för den hjälp vi fick. Vi vill även att forskningen ska gå framåt så att man kanske kan ta reda på varför något sådant uppstår, säger Emma Björk. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvastervik.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt