Annons:

JUST NU: LOKALA BESÖKSFÖRBUD KAN INFÖRAS PÅ ÄLDREBOENDEN

Nu kan lokala besöksförbud införas av FHM. Foto: Jakob Karlsson/Arkiv

JUST NU: LOKALA BESÖKSFÖRBUD KAN INFÖRAS PÅ ÄLDREBOENDEN

Lokala besöksförbud kan införas på äldreboenden. Det meddelar regeringen i dag. 

Annons:

I dag har regeringen, på ett extra regeringssammanträde, tagit beslut om att ge Folkhälsomyndigheten möjlighet att införa lokala besöksförbud på äldreboenden. 

– Det kommer finnas en tid när vi kan leva ungefär som förut. Där är vi inte nu. Vi kommer fatta varje beslut som krävs, säger statsminister Stefan Löfven när han presenterar nyheten. 

Det här innebär att Folkhälsomyndigheten i dialog med det regionala smittskyddet kan fatta beslut om att införa besöksförbud på särskilda boenden i ett län. 

– Det här kan införas lokalt, beroende på hur den lokala situationen ser ut. Besöksförbudet är mycket ingripande och ska endast införas där det är nödvändigt och undvikas där förutsättningarna är bättre. Ett äldreboende är ett hem för en människa. Att bestämma att en person inte får ta hem gäster till sitt hem är en långt gående åtgärd. Men människors liv står på spel, säger Löfven. 

Han betonar dock att en make, maka eller partner ska kunna träffa sin älskade. 

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att orsaken till smittspridning inte handlat om endast besök. 

– Det är olika orsaker. Besöksförbud får aldrig vara en ersättning för att hantera alla de problem som leder till smittspridning, säger han.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt