Annons:

”Högst anmärkningsvärt att man avverkat just där”

Höst anmärkningsvärt att man avverkat skog just där, säger Va-chef Ruben Öberg.

”Högst anmärkningsvärt att man avverkat just där”

I går kunde DVV avslöja att en avverkning har skett mellan sjön Hjorten och Flygplatsen. En gata har skapats i skogen när träd dragits upp med rötterna. Det kan vara så att avverkningen ligger vid ett vattenskyddsområde.

- Högst anmärkningsvärt att man har avverkat där, säger Va-chef Ruben Öberg.

  

Annons:

I går kunde DVV berätta om en stor avverkning av skog mellan sjön Hjorten och Mommehåls Flygplats. Avverkningen har skett genom att någon har dragit upp träd med rötterna och lagt dem lite huller om buller för att ge plats för en gata i skogen fram till landningsbanan. Under avverkningen har maskinen kört sönder ett antal kända fornlämningar, bland annat flertalet röjningsrösen. Det har fått Riksantikvarieämbetet att lämna in en polisanmälan om förstörelse av fornlämningar.

Nu har även Västervik Miljö & Energi AB börjat titta på avverkningen för att se om nedtagningen av skog påverkar dricksvattnet som tas ur sjön Hjorten.

- Vi har inte hunnit titta på området än. Vad man generellt kan säga är att det finns risk för ökad brunifiering av vattnet i sjön och att det kan påverka råvattnet, säger Ruben Öberg.

Brunifiering blir det i sjön när jord och partiklar från maken rinner ut i sjön när skogen inte står kvar och håller fast jordlagren.

Han vill inte uttala sig så mycket om avverkningen som skett innan man har tittat närmare på hur stor skadan är.

- Däremot är den största skadan att man inte har anmält att en avverkning kommer att ska ske. Det är högst anmärkningsvärt att man avverkat där, säger Ruben Öberg.

Är det vattenskyddsområde vid den plats som avverkningen skett klassas det som ett brott.

- Otillåten avverkning inom ett vattenskyddsområde, säger Ruben Öberg.

Är inte hela sjön Hjortens strand klassad som vattenskyddsområde?

- Det finns en avgränsning i vattenskyddsområdet. Vi vill titta närmare på var den avgränsningen är innan jag uttalar mig närmare, säger Ruben Öberg.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt