Annons:

Kostnaden för att återvinna papperstidningen kan landa på kommuninvånarna — ”Ett osedvanligt dumt förslag”

Ett osedvanligt dimt förslag kallar Olof Nimhed regeringens förslag att ta bort miljöavgiften för tidningsproducenterna.

Kostnaden för att återvinna papperstidningen kan landa på kommuninvånarna — ”Ett osedvanligt dumt förslag”

Styrelseledamöterna i Västervik Miljö & Energi AB, vice ordförande Olof Nimhed (M) och ordförande Bo Jonsson (C), är upprörda över regeringens förslag om att förändra produktionsansvaret för papper. Ett syfte är att minska kostnader för papperstidningsföretag. 



- Det är med bestörtning som jag ser hur regeringen vill förändra producentansvaret för papper, säger Olof Nimhed.


  

Annons:

Den som producerar papper ska också ta hand om restprodukten, så har det varit och så bör det förbli, menar Olof Nimhed, men det finns starka krafter som menar att så ska det inte alls vara.

- Regeringen menar att det är ett sätt att rädda papperstidningen och på samma gång undantar det papperstidningen från sitt miljöansvar. Det innebär att ansvaret och kostnaden för att ta hand om pappret hamnar någon annanstans, säger Olof Nimhed.

De som får betala är alla kommuninvånare som får en extra avgift på sin faktura för att Västervik Miljö & Energi AB ska hämta pappret och ta hand om det. Förslaget kan ses som att människor först ska ha en kostnad för att de prenumererar på en papperstidning och därefter få ytterligare en kostnad för att någon kör iväg med tidningen när den slängs. Alla människor som inte prenumerat får betala för något de inte vill ha. 

- Genom ett slag så ändras hela miljöansvaret och går från papperstidningsproducenterna till alla kommuninvånare. Man flyttar kostnaden och lägger den på kommuninvånarna, säger Olof Nimhed.

Vilken kostnad är det som kommuninvånarna kommer att få extra?

- Det vågar jag inte säga exakt.

"Vänder upp och ner på hela systemet"

Han hoppas att regeringen tar sitt förnuft till fånga och ändrar sitt förslag.

- Man vänder upp och ner på hela systemet, säger Olof Nimhed.

Vem är det som hämtar papperet idag?

- Det är olika, Västervik Miljö & Energi AB hämtar en hel del papper idag och tidningsproducenten får betala för det.

I förslaget kommer papperstidningsproducenten undan en kostnad på en miljöavgift.

- Man tar bort en avgift för papperstidningsproducenten, men man tänkte nog inte på vilken avgift man tog bort för det slår sönder hela kedjan när den miljöavgiften tas bort. Det är ett synnerligen dumt förslag, säger Olof Nimhed.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt