Annons:

Så får du reda på om just du vaccinprioriteras – ingen vaccinationsplan klar

Foto: MostPhotos

Så får du reda på om just du vaccinprioriteras – ingen vaccinationsplan klar

I januari ska länets invånare börja vaccineras mot covid-19. Men hur ska det gå till?
– Vissa riskgrupper kommer vi kontakta och söka upp, säger vaccinsamordnaren Marie Ragnarsson.

Annons:

Det har gått snabbt – men nu är det bara veckor tills vaccinationerna mot covid-19 ska påbörjas i Kalmar län. Förberedelserna är förstås stora och Marie Ragnarsson har fått ansvaret som vaccinsamordnare.

Men någon vaccinationsplan är inte klar i länet ännu, vilket Aftonbladet berättade om på fredagen.

– Vi har ett utkast, men det handlar om att formulera ned det på papper. Vi jobbar med organisationen kring vaccinen och vaccinationsplanen ska vara klar relativt snart, säger Marie Ragnarsson. 

En vaccinationsplan innehåller bland annat frågor som rör organisationen, vilka ansvarspersoner som finns och olika säkerhetsaspekter. 

– Många frågor är klara, men den är inte nedformulerad ännu. Vi jobbar för högtryck.

Preliminära siffror

Tre prioriteringsgrupper har pekats ut av Folkhälsomyndigheten och personer på särskilt boende och personer med hemtjänst är den första proriteringsgruppen. I januari väntas 18 500 doser komma länet till del. 

– Särskilt boende och personal är prioriteringsgrupp ett och huvudsyftet med det är att spridningen har varit stor där och att man har sett många dödsfall. Där är det jätteviktigt att komma igång med vaccineringen. Prioriteringsgrupp två är personal inom hälso- och sjukvård och 70-plussare tillhör kategori tre. 

En preliminär siffra säger att runt 18 000 personer finns i prioriteringsgrupp ett. Hur många som finns i prioriteringsgrupp två är oklart och i grupp tre räknar man med cirka 45 000 personer.

– Det är en siffra vi jobbar utifrån, men den är väldigt preliminär. 

I februari ska länet få ytterligare 93 000 doser vaccin. 

– Det första vaccinet är inte godkänt ännu inom EU och det här är ett vaccin som kräver två doser för effekt. Det ska ske med mellan en intervall av tre till sex veckor. Men vi vet mer när det är godkänt och vaccinationsflödet fortsätter i mars och april, enligt vår arbetshypotes. Det beror också på hur många som vill vaccinera sig och det pågår mycket funderingar i sociala medier.

"I privata hem"

Marie Ragnarsson säger att man tittar på om det finns möjlighet att ta extern hjälp för att vaccinera befolkningen. Exakt var vaccinationerna kommer att äga rum kommer variera.

– Det kommer bli på särskilda boenden, i privata hem och till viss del ske på hälsocentralen. När vi kan börja vaccinera allmänheten beror på inflödet av vaccin till länet. Det vi har fått till oss är preliminära siffror som kan ändras fort. Vaccinet är inte godkänt ännu. 

Kommer ni kontakta personer i riskgrupper eller hur sker det rent praktiskt?

– Vissa personer i riskgrupperna kommer vi kontakta och söka upp. Det rör personer som har kontinuerlig kontakt med vården också. Är man i riskgrupp tre, alltså 70 år eller äldre, vet man ju själv när man är i den gruppen och vi kommer hela tiden följa vaccineringen i statistiken. Vi kommer naturligtvis jobba för att kommunicera ut att man ska söka upp vården för att bli vaccinerad. 

Både bygdegårdar och kyrkor i länet har erbjudit sig att hjälpa till. 

– Det är fantastiskt att man vill hjälpa till. Sedan är det smittskyddsfrågor också, vi vill inte att folk ska samlas i grupper och man ska hålla avstånd. Men vi tittar på alla möjligheter. 

Marie Ragnarsson säger att man känner sig trygga med det lager man byggt upp för att kunna hantera mängden vaccin som kommer länet till del. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt