Annons:

Fritidshus får byggas trots avrådan: "Nämnden har en tydlig färdriktning"

Miljö- och byggnadsnämnden ger ett positivt förhandsbesked till en person som vill bygga ett fritidshus i Trästad. Det positiva beslutet fattades trots att erinran inkommit från Kalmar länsmuseum, miljö-och hälsoskyddsinspektören och Västervik Miljö & Energi AB.
– Nämnden har en tydlig färdriktning och beviljar detta, säger Akko Karlsson (MP) vice ordförande i miljö-och byggnadsnämnden.

Annons:

Fastigheten är belägen utanför detaljplanerat område och utanför sammanhållen bebyggelse och ligger i närheten av ett sammanhållet jordbrukslandskap.

Fritidshuset är mindre och ska smälta in i naturmiljön.

Området är upptaget som huvudområde för kulturmiljön enligt det nya, ännu inte antagna, kulturmiljöprogrammet för Västerviks kommun och i området finns registrerade fornlämningar men inte i direkt närhet till den plats fritidshuset är tänkt att byggas.

"Hela Sverige ska leva"

Hela området är utpekat som värdefullt jordbrukslandskap och har högt bevarandevärde enligt länsstyrelsen. Både Kalmar länsmuseum och Västervik Miljö & Energi AB har inkommit med erinringar om att bevilja förhandsbesked för bygglov. Det har även miljö-och hälsoskyddsinspektören gjort.

I förslag till beslut skriver inspektören: Nybyggnad inom fastigheten Trästad 1:1 ska nekas.

Ändå väljer nämnden att bevilja förhandsbesked.

– Vi vill att den planerade vägen till fritidshuset ska dras om, så den inte byggs på åkermark. Detta är ett beslut som gör det möjligt för att hela Sverige ska leva, säger Akko Karlsson.

Fritidshuset ligger inte vid en samlad bebyggelse och marken i området är utpekad som åkermark. Varför beviljar förhandsbesked?

– Nämnden har en tydlig färdriktning om beviljandet i detta. Vi vet att nya byar i kommunen blir fritidsboende som senare blir permanenta boenden, säger Akko Karlsson.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt