Annons:

Ensamhushåll kräver att kommunen betalar rekordhög hyra

Förvaltningsrätten tar inte upp överklagan om ekonmiskt bistånd till hyra, då de anser att personen måste byta till ett billigare boende.

Ensamhushåll kräver att kommunen betalar rekordhög hyra

En person i Västervik kräver att Västerviks kommun ska stå för hela personens hyra på drygt 7 700 kronor. Kommunstyrelsen menar att det är allt för hög kostnad att betala utan går med på att betala 4 900 koronor. Personen överklagade till Förvaltningsrätten som avslår överklagandet.

Annons:

En tvist om hur mycket pengar Västerviks kommun ska betala till ett ensamhushålls hyra har pågått i snart två år. Personen som lever ensam har en hyra som överskrider 7 700 kronor i månaden. Personen menar att kommunen ska stå för hela hyreskostnaden medan kommunstyrelsen medger att de betalar 4 900 kronor, då det är den högsta summan som en kommun kan betala till ett ensamhushåll i ekonomiskt bistånd till hyra.

Sedan i mars 2019 har kommunstyrelsen meddelat personen att det är viktigt att hyreskostnaden sänks och gav personen anstånd till augusti samma år att hitta en bostad som har lägre hyra. Personen förändrade inte sitt boende vilket fick kommunstyrelsen att minska den ekonomiska ersättningen. Personen överklagade till Förvaltningsrätten som nu avslår personens överklagan.

Personen menar att kommunen ska betala den höga hyran, då det inte har gått att söka lägenhet under pandemin, där restriktioner och krav från regeringen och Folkhälsomyndigheten gör att man ska stanna hemma och vara i karantän.

Förvaltningsrätten anser att kommunstyrelsen långt innan pandemin bröt ut hade gjort klart att personen hade för höga hyreskostnader för ett ensamhushåll och hade flera månader på sig innan pandemin bröt ut att förändra sitt boende. Förvaltningsrätten skriver att personen inte visat något underlag att försöka förändra sitt boende, därför ska överklagan avslås.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt