Annons:

Smittskyddsläkaren:

Drömmen om att trängas med andra människor lär bli en dröm som kvarstår en lång tid. Foto: MostPhotos

Smittskyddsläkaren: "Inte över bara för man fått sin andra spruta"

Drömmer du om att trängas med andra människor – som före pandemin?
Glöm det – för en bra tid framöver.
– Det är inte över för att man fått sin andra spruta, säger Lisa Labbé Sandelin.

Annons:

Smittskyddsläkaren säger att hon vill skicka en signal och nog är det en signal som kan tyckas nedslående i dessa redan svåra tider.

– Bara för att alla vaccineras kan vi inte återgå till livet före pandemin. Vi kommer hamna i det nya normala livet som är covid-19 och vaccination. Vaccinet skyddar mot svår sjukdom, men vi vet inte hur det påverkar smittspridningen alls ännu, säger hon och fortsätter:

– Man måste ta in att det fortfarande finns en risk att vi smittar varandra. Det är inte över för att man fått sin andra spruta. 

Detsamma gäller för antikroppar.

– Det skyddar mot svår sjukdom, men vi vet inte i vilken mån eller hur smittsam man kan vara. Man måste fortfarande vara försiktig. Det är osäkert och tufft.

Alla svenskar ska ha fått möjlighet att bli vaccinerade till midsommar, enligt regeringen och Folkhälsomyndigheten. Men det kommer alltså inte gå att leva som månaderna före pandemin.

– Rekommendationer och restriktioner kommer kvarstå. Vi vet fortfarande för lite om vaccinets effekt på smittspridningen. Det kommer klarna längre fram, men bara för att man fått sin andra spruta är inte allt över.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt