Annons:

Bilskrot i Piperskärr överklagar utdömande av vite

Bilskrot i Västervik överklagar vite

Bilskrot i Piperskärr överklagar utdömande av vite

I september förra året utdömde Mark-och miljödomstolen att Handelshuset Åtvidaberg AB, som driver bilskroten i Piperskärr skulle betala 70 000 kronor i vite. Nu överklagar företagsledningen det beslutet till Mark-och miljööverdomstolen.

Annons:

Det är ett gammalt ärende som förföljt miljö-och byggnadsnämnden i många år. Miljö-och byggnadsnämnden och företagsledningen har under alla år haft olika åsikter vilket lett till att företagets verksamhet har tagits upp i olika instanser. Även företaget har anmält nämnden för fel som de anser har begåtts.

Det som saken gäller den här gången är att nämnden anser att tomten som företaget skulle avstäda inte var avstädad i tid och därför ska företaget betala vite på 70 000 kronor, enligt en dom i mark-och miljödomstolen. Miljö-och byggnadsnämnden ansökte om att företaget skulle betala 240 000 kronor i vite men domstolen jämkade den begäran till 70 000 kronor.

Bolaget har överklagat Mark-och miljödomstolens utdömande av vite till Mark-och miljööverdomstolen.

Bolagets företrädare skriver i sin överklagan att de eternitplattor som ärendet nu avser inte omfattas av det föreläggande som tillförts fastigheten. Han menar att eternitplattor inte borde kunna omfatta föreläggandet då det inte är knutet till bilskrotsverksamheten. Företagsledaren anser också att vitet ska jämkas eftersom han agerat i god tro.

Aspets förbjudet

Miljö-och byggnadsnämnden har fått yttra sig till domstolen och menar att företagaren inte kunnat undgå att veta att plattor innehållande aspets varit förbjudna sedan 1982. Det finns inga tvivel om att dessa är avfall. De anser att företagaren medvetet har brutit mot föreläggandet genom att först ha transporterat dit plattorna. De menar också att inga av de bolagsformer som företagaren har haft under de år som han har drivit bilskroten har haft tillstånd att transportera farligt avfall.  Nämnden motsätter sig bolagets resonemang om ytterligare jämkning av vitesbeloppet på grund av att företagaren agerat i god tro. Företagaren har själv flyttat dit aspetsplattorna och det kan omöjligen betraktas som agerande i god tro utan utgör ett tydligt och medvetet brott.

Besvärande

Bilskroten har under alla år innehafts av en och samma ägare som dock drivit bilskroten i olika bolag. På så sätt har företagaren hittat kryphål som gör att verksamheten kunnat gå vidare trots att många anmälningar och vitesföreläggande lagts till de bolag som företagaren driver och tidigare har drivit.

Hur tror ni i nämnden att det kommer att gå för er i Mark- och miljööverdomstolen, kommer de att lyssna på era argument?

- Vi kan aldrig veta vad de kommer att fatta för beslut, men vi hoppas givetvis att de ska gå pen den linje som en enig nämnd har skrivit i sitt yttrande, säger Ulf Jonsson (S) ordförande i miljö-och byggnadsnämnden.

Han säger att nämnden gör precis allt de kan i det här ärendet och följer lagen.

Hur känns det att företagaren har möjlighet att sätt företaget i konkurs och därefter ombilda bolaget och starta om verksamheten?

- Det är besvärande och jobbigt när vi vet hur mycket tjänstepersoner fått jobba med det här ärendet i så många år, istället för att arbeta med andra frågor, säger Carolina Stalebrant, verksamhetschef för miljö-och byggnadskontoret.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt