Annons:

Kommunsekreteraren:

På måndag genomoförs kommunfullmäktige med möjlighet att delta både fysiskt och digitalt. Ett upplägg som finns i många kommuner. Snart kommer domen från Förvaltningsrätten i Luleå om detta upplägg är lagligt.

Kommunsekreteraren: "Överklagandetiden är redan passerad"

Många kommuner har under hösten och vintern genomfört digitala sammanträden för kommunfullmäktige. I Luleå överklagade en ledamot i kommunfullmäktige Luleå kommuns beslut om att genomföra sammanträdena digitalt och fick rätt i Förvaltningsrätten. Västerviks kommun har också genomfört ett digitalt sammanträde i kommunfullmäktige och nu väntar hela kommun-Sverige på fortsättningen. 

Annons:

Det digitala fullmäktigemötet i Luleå var olagligt eftersom alla ledamöter inte kunde se varandra. Samtliga beslut som fattades vid mötet måste nu fattas igen under andra former. Luleå har dock överklagat beslutet till Kammarrätten och fortsättning följer. 

Västerviks kommun genomförde ett delvis digitalt sammanträde för kommunfullmäktige i december förra året. På måndag kommer man att genomföra sitt andra delvis digitala sammanträde. DVV ringde upp Sverker Thorén (L) kommunfullmäktiges ordförande och frågade om det är ok att genomföra ett delvis digitalt sammanträde i kommunfullmäktige i Västervik?

– Vi i presidiet har diskuterat den frågan och vi känner oss trygga med det vi har kommit fram till, säger Sverker Thorén.

"Gjort några förändringar"

Han hänvisar dock till Johan Hägglund, kommunsekreterare, som vet mer om hur sammanträdet ska genomföras och de juridiska bitarna som följer med mötet.

– Det finns likheter med det sätt som Luleå kommun har hållit sina möten med hur vi i Västervik har genomfört våra möten, säger Johan Hägglund.

Kommunfullmäktiges sammanträde på måndag den 25 januari kommer att hållas på Arenan vid Västervik Resort.

– Där är det möjligt att delta på plats och att delta digitalt. Vi har gjort några förändringar till det mötet mot hur mötet i december genomfördes. Vi har satt upp en stor bildskärm där alla ledamöter som deltar digitalt kommer att synas samt att vi kommer att sätta in en kamera i lokalen som visar samtliga ledamöter som deltar fysiskt i sammanträdet, så att alla kan se varandra, säger Johan Hägglund.

Överklagandetiden har passerat

Han är inte orolig över att några beslut som fattades i december kommer att överklagas på grund av hur decembermötet genomfördes.

– Överklagandetiden är redan passerad vilket gör att besluten som fattades där ligger fast.

Är ni oroliga över att någon ledamot kommer att överklaga till Förvaltningsrätten i Linköping, på sättet som kommunfullmäktige genomförs i Västerviks kommun?

– Alla har rätt att överklaga, men jag skulle inte säga att jag är orolig för det, säger Johan Hägglund.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt