Annons:

LÄNET: Skräcksiffran – 1,3 miljoner höns kommer att avlivas

1,3 miljoner höns kommer att avlivas på gården CA Cedergren utanför Fliseryd. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

LÄNET: Skräcksiffran – 1,3 miljoner höns kommer att avlivas

CA Cedergren i Fliseryd är en enorm värphönsanläggning. Förra veckan stod det klart att gården drabbats av fågelinfluensa och nu visar det sig vara så illa att nästan alla 1,3 miljoner hönor måste avlivas.

Annons:

Det meddelar Jordbruksverket i dag. Smittan på anläggningen konstaterades den 18 januari och nu visar det sig att spridningen är så allvarlig att 1,3 miljoner höns kommer att avlivas.

− Just nu cirkulerar flera olika närbesläktade fågelinfluensavirus på vilda fåglar i Europa, bland annat H5N8 och H5N5. De har liknande egenskaper och är väldigt smittsamma för fåglar och vi har sett flera introduktioner till tamfjäderfäbesättningar. I det här läget är det viktigt att hindra att få in smitta i besättningen genom smittskyddsåtgärder, men också att omedelbart rapportera till veterinär om ökad dödlighet ses i besättningen. Det är på det sättet vi snabbt kan upptäcka nya fall och minska risken för spridning mellan besättningar, säger Maria Nöremark på SVA.

Försvarsmakten inkallad

Insatser för att stoppa spridningen pågår – och detta främst i Skåne och i Kalmar län. Sedan november har Sverige haft fem bekräftade fall av fågelinfluensa i tamfjäderbesättningar.

− Vi jobbar intensivt med smittbekämpningen för att skydda andra besättningar i närheten. Det gör vi genom att tömma stallarna och skicka fåglarna till destruktion så att anläggningen sedan kan saneras och desinficeras. Det är ett omfattande och resurskrävande arbete, därför har vi tagit hjälp av frivilligorganisationen Blå Stjärnan och Försvarsmakten, säger Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket, till hemsidan.

Inom en mils radie från anläggningen utanför Fliseryd råder skyddsnivå 3 och i övriga Sverige skyddsnivå 2. Det innebär att djurägare ska vara extra uppmärksamma om fjäderfän visar ökad dödlighet. Tamfåglar ska helst hållas inomhus.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt