Annons:

”Vänta med att namnge en gata efter en person tills facit finns”

En person har skrivit in till Västerviks kommun och upplyst dem om vad ortsnamnsrådet anser om att namnge gator efter kända personer, som nu har aktualiserats i och med Harald Hjalmarssons (M) motion, där han föreslår att en gata uppkallas efter Börje Ekholm och hans familj.

Annons:

Personen skriver att det endast är det principiella i ärendet som personen vill aktualisera med sin skrivelse.

– Jag har ingen som helst åsikt i frågan om den som är tänkt att hedras också är värd att belönas med detta hederstecken. Innan detta ärende drivs för långt, vill jag uppmana kommunstyrelsen att betänka vad Ortnamnsrådet anser om så kallade memorialnamn-givning.

Personen visar ett utdrag ur Ortnamnsrådets skrivning.

”Andra generella krav som kan ställas är att den memorerade personen är avliden, att han eller hon vid tiden för namngivningen är så pass känd att allmänheten inte omgående behöver en förklaring till namnvalet och att personen i fråga har någon form av anknytning till platsen där namnet ska placeras. Många förslag att namnge något efter framgångsrika artister eller sportprofiler har fallit för att dessa ännu är i livet. En människa är under sin livstid involverad i vitt skilda aktiviteter och sammanhang. Somliga leder till bestående popularitet och erkänsla. Men ära och berömmelse kan också vara kortvarig. Det är klokt att låta tiden hinna ge perspektiv på personens liv och gärning.”

Personen anser att kommunen bör avvakta: 

– Tanken är att man ska vänta tills det finns ett facit över en persons livsgärning. Landets samtliga kommuner har fått en skrivelse från Ortnamnsrådet där råd som dessa finns med, skriver personen och nämner två punkter ur den skrivelsen.

  •  att inte skapa nya memorialnamn baserade på ännu levande personers namn
  • att praktisera memorialnamngivning inom kommunen på så sätt att en rimlig, av kommunen själv fastlagd tid måste ha gått innan en avliden persons namn får användas i ortnamn (till exempel i namn på gator, torg och allmänna platser). Som rimlig tid rekommenderas 3–5 år.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt