Annons:

”Vi har tröttnat på nedskräpning och urinering”

Bostadsrättsföreningen Syrenen berättar varför man har satt upp skyltar som nekar allmänheten att gå den korta sträckan mellan Stora Trädgårdsgatan och Stadsparken.

”Vi har tröttnat på nedskräpning och urinering”

Två skyltar som styrelsen för Syrenens Bostadsrättsförening har satt upp vid Stadsparken och Stora Trädgårdsgatan har väckt förvåning och förundran bland Västerviksbor. Den korta leden mellan Stadsparken och Stora Trädgårdsgatan har märkts upp med samma budskap på varje sida: Privat område.
Nu berättar styrelsen varför man har valt att göra på det sättet. 

Annons:

Åke Johansson är ledamot i bostadsrättsföreningen. Han berättar om hur det har skett en förändring i människors attityd det senaste året när det gäller att gå den korta sträcka som det handlar om.

– Bostäderna byggdes och invigdes 1958 och allt sedan dess har hela området varit privat. Den smala remsa som går mellan Stadsparken och Stora Trädgårdsgatan har aldrig varit till för allmänheten. Den tillhör bostadsrättsinnehavarna för att de ska komma in till sina lägenheter, säger Åke Johansson.

Men det är inte därför som bostadsrättsföreningen valt att sätta upp skyltarna som visar att det inte är tillåtet att gå den smala vägsträckan och in till Stadsparken. Anledningen är en helt annan.

– Den senaste tiden har mycket förändrats. Nu har vi kommit till en gräns för vad vi kan acceptera, säger Åke Johansson.

Han berättar om inbrott som skett i lägenheterna som ligger på entréplan och en omfattande nedskräpning där papper och annat slängs på det korta vägavsnittet. Cyklister som inte tar hänsyn till de gående, en del med rullator, urinering på husen och än värre saker.

– När någon av hyresgästerna har sagt till en person som höll på att cykla på hyresgästen inträffade det att ägg kastades mot fasaden under kvällen. Ägg är väldigt svårt att få bort, säger Åke Johansson.

Inte allmän mark

Efter allt obehagligt som inträffat den senaste tiden har bostadsrättsföreningens medlemmar tröttnat.

– Vi känner att vi har accepterat mycket men nu har en gräns passerats när både människor och hundar urinerar mot fasaden.

Föreningen har pratat med kommunen och på plankartor finns inte det lilla vägavsnittet med på kartorna. Det är privat mark som ska användas av bostadsrättsföreningens medlemmar – inte några andra.

– När kommunen renoverade det hus som nu är kommunhus, så byggde man en ny infart till Stadsparken bakom kommunhuset. Det var tänkt att den vägen ska användas av cyklister och gångtrafikanter. Det görs den också men många tar genvägen genom Bostadsrättsföreningens område, säger Åke Johansson.

Vid Stadsparken finns det rör uppsatta som en smal passage där fotgängare kan passera. Kommer ni att sätta igen den passagen?

– Nej det ska vi inte. Men genom att vi satt upp skyltarna och fått tillåtelse om att göra det hoppas vi att människor förstår att det inte är en genomfartsväg utan väljer att cykla och gå på den gång- och cykelväg som kommunen byggde för ett antal år sedan. Den vägen ligger dessutom inte långt bort. Cirka 150 meter från vårt område, säger Åke Johansson.

Han säger också att man inte kommer att vara någon slags polis och hindra människor som passerar men föreningens medlemmar har nu rätt att säga till personer som cyklar och går den lilla vägbiten och peka på skyltarna.

– Nu har vi skyltarna som ett stöd när vi säger till, säger Åke Johansson.  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt