Fiskeförbud införs på flera platser längs med Östersjönskust ett av de områdena finns i Västerviks kommun.
Det är nödvändiga åtgärder som nu införs längsmed Östersjökusten om det även i fortsättningen ska gå att bedriva ett fiske i framtiden över huvud taget. Det menar Tobias Borger, länsfiskekonsult, vid länsstyrelsen i Kalmar.
- Åtgärder för att skydda fisk vid lek- och uppväxtområden är en självklar del i ekosystembaserad fiskförvaltning. Om vi inte skyddar de platser som vi vet om är viktiga för fisk är det stor risk att vi förvärrar den redan nu mycket besvärliga situationen som Östersjön befinner sig i, säger Tobias Borger.
Det är Havs- och vattenmyndigheten som nu beslutat om nya och utökade fredningsområden för fiske längs kusten.
I Kalmar län handlar det om åtta nya fredningsområden. I ett större antal redan befintliga fredningsområden justeras endast gränserna men i vissa fall förlängs fredningstiden för att skydda både laxfisk och vår-lekande sötvattensarter som till exempel gädda och abborre. Syftet med fredningarna är att ge rovfisk en större chans att etablera stabila bestånd med naturlig storleksstruktur.
Hörtingerumsån
Ett av de nya fredade områdena finns i Västerviks kommun. Det är Hörtingerumsån, där det införs fiskeförbud mellan 1 oktober till 31 december, i syfte att skydda lekande havsöring.
Tobias Borger menar att freda fiskarternas lekområden, även om det bara är ett av flera åtgärder som behövs.
- Det krävs betydande insatser även inom andra områden för att återfå ett välmående kustekosystem. Som exempel vill jag nämna övergödning, klimat, miljögifter, biologiska förbättringsåtgärder, tillsyn och ekosystembaserade förvaltningsplaner för fisk av sill (strömming), skarpsill och torsk samt adaptiv förvaltning av skarv och säl.
Tobias Borger utesluter inte att det kan bli fler förändringar för fisket längs Östersjökusten i framtiden. Vi får mer och mer kunskap vilket hjälper oss att förfina fiskebestämmelserna så bestånden kan nyttjas hållbart.
- Det kan handla om ytterligare begränsningar men även lättnader, om ny kunskap visar att fredningar är omotiverade. Det finns ingen anledning att begränsa fiske bara för sakens skull, men att på ett eller annat sätt freda viktiga lek- och uppväxtområden bör alltid vara en del i hur vi nyttjar våra fiskbestånd, avslutar Tobias Borger.