Så här ser årets Majblomma ut och den kommer att börja säljas nästa vecka på en digital webbshop.
Försäljningen av årets majblomma kommer att inledas nästa vecka, men på ett annorlunda sätt än tidigare.
- Nu kommer mellanstadieelever att sälja majblomman digitalt, säger Brigitta Björkman, ordförande för Majblomman i Västervik.
Årets majblomma är brun och röd. Snart kommer den att säljas av mellanstadieelever men på ett annorlunda sätt än tidigare. Anledningen är pandemin vilket gör att barnen inte ska möta sina kunder via ett fysiskt möte utan försäljningen genomförs digitalt i år.
- Försäljningen kommer att genomföras på webb-shopar som barnen kommer att öppna med hjälp av Riksförbundet och oss lokalavdelningar, säger Birgitta Björkman.
Webbshopparna kommer att spridas på sociala medier där beställningar av majblommor kan göras och betalning sker direkt efter köpet.
- Man betalar genom swish eller med betalkort så kommer majblommorna att skickas hem till beställaren med post, säger Birgitta Björkman.
Gammal tradition
Majblomman började säljas i Sverige 1907, efter ett initiativ av Beda Hallberg från Göteborg.
- Då gick överskottet till barn som insjuknat i tuberkulos. Nu går överskottet till föräldrar som har det knappt med pengar, säger Birgitta Björkman.
Varje år delar Majblomman ut pengar till föräldrar som inte har tillräckligt med pengar.
- Föräldrarna kan söka hjälp från Majblomman i Västervik och tre gånger om året lämnar vi ut bidrag, säger Birgitta Björkman.
Förra året blev det ingen försäljning av majblommor.
- Då fick vi stöd av olika företag så vi ändå kunde lämna en del bidrag trots allt, säger Birgitta Björkman.