Här får skyddsjakt på storskarv förekomma i vår kommun.
Höst 3 500 skarvar får fällas i Kalmar län under tiden som skyddsjakten pågår. Antalet skjutna skarvar ska rapporteras till länsstyrelsen som uppdaterar sin hemsida över antalet skarvar som finns kvar att fälla. Hur skyddsjakt får bedrivas finns tydliga och klara regler för på länsstyrelsens hemsida för skyddsjakt. Där skrivs bland annat att om skarvjakt bedrivs med blyhagel ska de dödade skarvarna tas omhand så att rovdjur inte riskerar att bli blyförgiftade. Vid vissa platser är det också förbjudet att bedriva jakt med blyhagel.
Skyddsjakt får heller inte bedrivas i nära anslutning till fiskgjuse -eller havsörns häckning.
Här får skyddsjakt bedrivas på skarv
Skyddsjakt på skarv får bedrivas i anslutning till fiskeredskap. Enligt länsstyrelsen finns det dokumentation på att skarvar förstör fiskeredskap. Jakten får bedrivas i Östersjön och i insjöar.
Skarvjakt får också bedrivas vid åmynningar där lekande fisk går upp i åar för att leka Behovet av skyddsjakt är störst under våren. I Västerviks kommun finns det tre åmynningar där skarvjakt får bedrivas. Det är:
- Almviksån
- Loftaån
- Marströmmen
Skyddsjakt får också bedrivas vid fredade områden för gädda och abborre i Östersjön samt fredade områden för abborre. Behovet har ökat och skyddsjakt är därför tillåtet längs med hela länets Östersjökust.