Annons:

INTERNATIONELLT SAMARBETE BAKOM 20-30 GRIPANDEN I REGIONEN

Det beskrivs som en av de mest omfattande och mest koordinerade polisinsatserns i historien. Totalt har 155 personer i Sverige frihetsberövats i insatsen. Av dem är mellan 20-30 boende i Region Syd. 

Annons:

Alla sju polisregioner i landet har deltagit i insatsen och mängder av personer har frihetsberövats. Polisen har också kunnat göra stora beslag av vapen och narkotika. Det är polis från flera länder som deltagit i operationen och bland annat FBI är en av parterna som nu kunnat slå till mot den organiserade kriminaliteten. 

Det är ännu oklart om några gripanden gjorts i Kalmar län. 

–  Det internationella samarbetet är en avgörande faktor för att öka vår förmåga att bekämpa den gränsöverskridande brottsligheten. Det här är ytterligare ett steg i polisens arbete med att offensivt motverka den grova brottsligheten i Sverige och i polisregion Syd, och det visar också hur viktigt det är för oss att kunna ta del av material från olika tjänster som kriminella använder för att kommunicera, säger Mats Karlsson, chef för underrättelseenheten i region Syd.

Polisen har lyckats kryptera en plattform som används av kriminella och kunnat läsa tusentals meddelanden. Insatsen har pågått sedan 2019 och ett tiotal planerade mord i Sverige ska ha undvikits under den perioden. 

– Det här är ett av de största tillslagen mot vålds- och narkotikabrottsligheten, både i Sverige och internationellt sett, och det är ytterligare ett steg i polisens offensiva arbete. De ligger bakom de sprängningar och skjutningar som sker mitt i vardagslivet i Sverige, säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten vid Noa, polisens nationella operativa avdelning. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt