Annons:

BUN ökar sin budget med 15,4 miljoner- kunde varit en ökning med 24 miljoner

Majoriteten har presenterat satsningarna på skolan, satsningen innebär en ökad satsning med 15,4 miljoner kronor som kunde ha varit större.

BUN ökar sin budget med 15,4 miljoner- kunde varit en ökning med 24 miljoner

Fem samarbetspartier har presenterat budgeten för år 2022 för Barn-och utbildningsnämnden. Man satsar mycket pengar på utsatta barn och barn som kräver att gå i resursskola. Alla partierna är överens om att det är den viktigaste satsningen just nu. Samtidigt svävar mörka moln över några skolor i kommunen, dit satsningen inte räcker längre än till stadsgränsen.

Annons:

Är man lärare på Himalaya-skolan i Hjorted, så blir den budget som presenterades av de fem samarbetspartierna, inte någon glädjande läsning. Där minskar elevantalet vilket gör att skolpengen inte räcker till att ha kvar all personal på skolan. Även om alla samarbetspartier säger sig vara stolta över det arbete som de lagt ner på att komma överens om den gemensamma budgeten. Det svarta molnet hänger över skolan i Hjorted.

- Skolpolitiken kan inte göra någonting åt att barnen försvinner från skolan, då minska elevpengen. Vi har gjort mycket för att dämpa effekterna men vi når inte ända fram, sa Per Sverdrud (MP).

Satsningar

De 15,4 miljoner kronor som satsat at den politiska majoriteten går mycket till barn med särskilda behov. Centerpartiets Annette Torstensson lyfter fram en jämlik elevhälsa som ska ta hand om barns både fysiska och psykiska hälsa. Kostnad en miljon kronor.

Per Svedrud vill satsa tre miljoner på elever som har stort stödbehov samt permanenta satsningar som kommer dessa barn till nytta.

Liberalerna har fått igenom mer pengar till resursskola och barn med särskilda behov som behöver gå i resursskola. Satsningen kostar tre miljoner kronor.

- När den är utbyggd kan vi ta hand om åtta elever med allvarligt behov av särskilt behov av hjälp, sa Kennet H Axelsson.

Kenneth H Axelsson (L) är nöjd med att man fortsätter satsningen på barns nevropsykiska hälsa NPF, som är ett gemensamt namn för de bokstavskombinationer barn kan lida av, dit räknas även autism.

Westervikspartiet fick igenom en satsning på 50 000 kronor som gäller att öka bidraget till körkortsutbildning för elever som går Vård-och Omsorgsprogrammet.

- På det sättet kan vi locka fler unga att jobba i hemtjänsten, där det idag behövs körkort för att jobba, sa Jonas Jalkteg.

Nio miljoner kronor extra

Marcus Fridlund (S) är extra glad över att man lyckats lägga till nio miljoner kronor i ytterligare extra satsningar. De pengarna ska gå till att förstärka skolan ekonomiskt i ett skede när elevantalet minskar och skolpengen som staten delar ut minskar.

- Vi är i en tillfällig svacka när det gäller elevantal men det kommer att återhämta sig inom några år, därför vill vi inte genomföra några större organisationsförändringar utan satser extra pengar på att behålla personalen, säger han.

Ni säger att ni satsar 15,4 miljoner mer på skolan inför 2022, ändå behåller majoriteten en procent av sparmålet för nämnden. Det är cirka nio miljoner kronor. Varför ska just skolan ta den besparingen, kunde man inte ha sparat in på någonting annat i kommunen, så att ni hade kunnat satsa 24 miljoner kronor?

- Den frågan tänker jag inte svara på. Vårt mål har varit att få till en så bra budget för BUN som möjligt. Jag tycker andra får svara på den frågan, säger Marcus Fridlund.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt