Annons:

Personal larmar om vikariebrist på Tjustgården

Tjustgården

Personal larmar om vikariebrist på Tjustgården

Efter det att flera i personalen på avdelningen Kungsgrundet på det särskilda boendet Tjustgården inte hjälpt de boende på avdelningen på rätt sätt samt talat bakom ryggen på dem, togs de ur tjänst och ersattes med annan personal. Det var vikarier från andra avdelningar på Tjustgården. 
Nu slår personalen larm om att det inte finns tillräckligt mycket vikarier på boendet – något som Annika Mässing, områdeschef, bestrider.

Annons:

I våras avslöjade en vikarie stora brister på avdelningen Kungsgrundet på det särskilda boendet Tjustgården i Västervik. Bland annat byttes inte blöjor på de boende i den omfattningen som behövdes samt att de boendes tänder inte sköttes på rätt sätt. En del av de boende gjorde personalen narr av och talade illa om dem bakom deras ryggar. Socialnämnden agerade snabbt när de fick kännedom om bristerna och tog sex av de ordinarie ur personalen ur tjänst och ersatte med vikarier.

Nu larmar personal som arbetar på andra avdelningar på Tjustgården att det är vikariebrist på övriga avdelningar på Tjustgården.

– Man har satt in vikarier på Kungsgrundet, vissa är nya och har aldrig jobbat på den avdelningen. Då är det inte lätt att skapa rutiner för de dagliga sysslorna, säger en ur personalen.

Eftersom det går åt vikarier för att bemanna upp Kungsgrundet innebär det att de vikarierna tas från andra avdelningar på Tjustgåren.

– Det innebär ibland att det är svårt att få in någon vikarie när någon är sjuk, säger en ur personalen.

Enligt personalen har det inte gjorts någon förändring i arbetet, på det sättet som politiker har sagt utan man arbetar vidare i samma typ av planering som man gjorde tidigare.

Områdeschef Annika Mässing svarar på kritiken

Annika Mässing känner inte igen kritiken.

– Det gick fort, hela avdelningen tömdes på personal på en dag. Avdelningen bemannades upp med vikarier samma dag. Vi tog inte in några nya vikarier utan sådana som hade arbetat där tidigare. Kontinuitet bland personal är viktigt, säger Annika Mässing.

Hon säger att det inte finns någon brist på vikarier.

– En del av de vikarier som jobbar på Tjustgården, har valt önskad tjänstgöringsgrad upp till heltid, vilket kommunen arbetar med att erbjuda alla som så vill. Det innebär att det finns vikarier som kan täcka upp på Kungsgrundet.

Hur är det om någon blir sjuk av personalen på Tjustgården, får man jobba med färre personal då?

– Jag har inte hört någonting om detta. Ändå valde jag att ha mitt arbete på Tjustgården under hela maj månad, säger Annika Mässing.

Får vikarier tillräckligt med introduktionstid, när de ska arbeta på en ny avdelning?

– Vikarier får alltid minst fyra introduktioner när de kommer till en ny avdelning. Två under dagen och två under natten. De får också utbildningar för att kunna ge god vård och god omsorg, säger Annika Mässing.

När det gäller att genomföra omvårdnadsplaner för de boende jobbar flera särskilda boenden med det nu.

– Man har inte kommit i gång med arbetssättet på alla boenden än, men det kommer att tillämpas på samtliga särskilda boenden i kommunen, säger Annika Mässing.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt