En allmän regel för bad är att du ska kunna se fötterna när vattnet når upp till knäna. FOTO: MostPhotos.
Under sommaren blommar cyanobakterier, det vi ofta kallar algblomning, i Östersjön. För att inte bli sjuk är det viktigt att undvika onödig kontakt med algerna. Det finns flera saker att tänka på för att hålla sig säker.
Algblomning är i grunden ett naturligt fenomen som uppstår när växtplankton och cyanobakterier förekommer i stora mängder. Vissa arter av alger kan producera gifter, som kan innebära hälsorisker för både människor och djur.
Barn och djur ska vara extra försiktiga
I Östersjön har flera observationer av algblomning gjorts de senaste sju dagarna. Bland annat vid Västervik och runt Öland. Eftersom algerna kan producera gift är det viktigt att undvika onödig kontakt.
– Det är svårt att med blotta ögat se om cyanobakterieblomningen är giftig eller inte. Vid en cyanobakterieblomning färgas oftast vattnet grönt, blågrönt eller gulaktigt och vattnet blir grumligt med små tråd- eller prickformade partiklar. Ser vattnet ut så bör man varken bada, särskilt inte barn och djur, eller använda vattnet för matlagningen eller dricksvatten, säger marinbiologen Emma Lemos i ett av länsstyrelsens pressmeddelanden.