Annons:

I höst kommer SMS-livräddare i Region Kalmar län. Foto: Pixabay

Nu kommer SMS-livräddare till Region Kalmar län – så funkar det

I höst kommer SMS-livräddare till Region Kalmar län. Ambulanschefen Melker Engström berättar hur det fungerar och att du redan nu kan gå med i tjänsten som ska rädda liv.

Annons:

SMS-livräddare har länge varit ett projekt. De senaste åren har flera regioner gått med i tjänsten och till hösten är det Region Kalmar läns tur.

Tjänsten går ut på att man som frivillig går med i SMS-livräddare och genom ett system får ett SMS i mobiltelefonen ifall du är i närheten av någon som är i behov av hjärt-lungräddning.

Grundtanken är att allmänheten ska kunna rycka in i krissituationer och att hjälp ska ges snabbare.

SMS i mobilen

Väntan på ambulans kan vara lång och genom tjänsten kan kunniga i HLR komma fort till platsen. 

– När en person ringer SOS kommer de aktivera SMS-livräddare i området. Om du är registrerad i SMS-livräddarna kommer ett sms i telefonen som berättar vart du ska och ifall du ska hämta hjärtstartare eller göra HLR, berättar Melker Engström.

Viktigt att ha HLR utbildning

I höst kommer det hållas kampanjer om hur tjänsten fungerar och hur du som medborgare kan ansluta dig, men redan idag går det att registrera sig.

SMS-livräddare gäller i hela landet, så även om det ännu inte är aktiverat i Region Kalmar län kan de som är anslutna få ett sms ifall de befinner sig i en region där SMS-livräddare finns.

– Det är bara att registrera sig, men det är viktigt att se över att man har en utbildning i HLR och ifall man inte har, se över om man kan få det genom jobbet eller liknande, säger Melker Engström.

Annons:

Emma Petersson

emma.grindebo@hotmail.com

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt