Annons:

  • GÅRDEN HAR ANMÄLTS MÄNGDER MED GÅNGER – ”DJUREN SJÄLVDÖR”
  • GÅRDEN HAR ANMÄLTS MÄNGDER MED GÅNGER – ”DJUREN SJÄLVDÖR”

    Bilderna kommer från en av de anmälningar som skickats in till Länsstyrelsen i år.

  • GÅRDEN HAR ANMÄLTS MÄNGDER MED GÅNGER – ”DJUREN SJÄLVDÖR”
  • GÅRDEN HAR ANMÄLTS MÄNGDER MED GÅNGER – ”DJUREN SJÄLVDÖR”
  • GÅRDEN HAR ANMÄLTS MÄNGDER MED GÅNGER – ”DJUREN SJÄLVDÖR”

GÅRDEN HAR ANMÄLTS MÄNGDER MED GÅNGER – ”DJUREN SJÄLVDÖR”

Den hästgård som Dagens Västervik skrev om i onsdags har fått mängder med kritik genom åren. Bara i år har Länsstyrelsen utfärdat flera beslut om gården sedan en mängd djur varit kraftigt avmagrade.
Under det senaste decenniet har Länsstyrelsen fått in minst tio anmälningar mot gården. Så sent som i december skrev en person såhär: ”Djuren självdör på denna gård”.

Annons:

I onsdags publicerade Dagens Västervik en artikel om tillståndet för djuren på en gård i Västervik. I artikeln framfördes stenhård kritik mot djurhållningen.

– Hästarna svälter, de får gå i sin egen avföring, de har inget bete i hagarna, det är asfalt och egen avföring de går i, sa en av personerna som DVV hade pratat med.

Anmäldes redan 2012

I kväll kan DVV/DV/DH publicera en granskning av den kraftiga kritik mot djurhållningen på gården. Vi har tagit del av ett 30-tal handlingar från Länsstyrelsen, som har tillsynsansvaret för djurhållningen i länet, och gården har anmälts till myndigheten vid en mängd tillfällen under de senaste tio åren.

I maj 2012 skriver en anmälarna att det finns 50 getter på gården som är ”skinn och ben" och att ”hornen växer in under huden”. Hästarna beskrivs som magra och vanvårdade och enligt anmälaren har ägaren berättat att en av hästarna ska får självdö. Det finns även uppgifter om halalslakt av getterna och vanvårdade katter som inte får mat.

Får tillstånd kort efter anmälan

Ett år senare kommer en annan anmälan in som menar att getterna slaktas utan bedövning och att de grävs ned i hästarnas hagar. Anmälaren påstår också att det är inavel bland katterna och getterna och att hästarna är ”extremt undernärda” samt att de inte får någon hovvård. Anmälaren skriver också att getterna äter plast samt att skabb förekommer på gården.

Två månader senare beviljar Länsstyrelsen gårdens ansökan om att få hålla 18 hästar som är äldre än 24 månader på gården. I beslutet skriver Länsstyrelsen att ägarna har ”relevant erfarenhet” av verksamheten och ”att inget finnas att erinra mot verksamheten”.

I mars 2014 anmäls gården igen, denna gång av organisationen Svenska Hästars Vän. Länsstyrelsen får flera bilder på hästar som lider. ”Vi tycker inte att hästar ska behandlas såhär”, skriver ordföranden i Svenska Hästars Vän som även tar upp att stallet varit anmält vid en mängd tillfällen tidigare.

 Skärpt tonen i år

Trots alla anmälningar och all kritik är det först i år som Länsstyrelsen skärper tonen mot gården. Den 29 maj gör Länsstyrelsen en inspektion på gården sedan man fått in ytterligare en anmälan om djurhållningen.

Under inspektionen stöter man på en katt som bedöms vara ”mycket mager” och tre ponnys bedömdes vara undernärda. En mängd hästar behövde dessutom hovvård.

Den 27 juni ställer Länsstyrelsen en mängd krav mot gården där man bland annat kräver att en katt och en ponny får adekvat vård eller avlivas. Man kräver också att alla djur som uppvisar tecken på sjukdom ska ges vård och att alla djur ska ges tillräcklig mängd foder.

Blivit polisanmäld tre gånger i år 

Samma månad polisanmäls gården för djuplågeri sedan en person skulle lämna tillbaka en katt som var väldigt sjuk och helt orkeslös. När personen lämnade tillbaka katten ska ägaren ha kastat katten i golvet. Anmälaren berättar också att den sett åtta undernärda kattungar och att djuren blir överkörda på järnvägen som passerar vid gården.

Samma månad lämnas ytterligare en anmälan om djurplågeri in till Polisen och i december har ännu en polisanmälan lämnats in gällande djurplågeri. 

Slog ihjäl katt med yxa

I augusti gör Länsstyrelsen ännu en kontroll och uppmärksammar då att den avmagrade katten fortfarande är i mycket dåligt skick. Ägaren berättar att katten ska avlivas, men så sker inte. I september fattar Länsstyrelsen beslut om att tvångsomhänderta katten. När Länsstyrelsen ska verkställa beslutet hävdar ägaren att hen slagit ihjäl katten med en yxa. Trots det påträffas katten på gården och omhändertas.

Ägaren påstår då att det är en syster till den omhändertagna katten som slagits ihjäl med en yxa. 

Efter kontrollen i augusti ställer Länsstyrelsen nya krav och upprepar en del av de krav som ställdes i juni. Det handlar om förbud mot att avliva djur med otillåtna metoder, att ge sjuka djur vård, att ge djuren tillräckligt med mat, att verka hästarnas hovar samt att styrka att en ponny blivit avlivad. Vid kontrollbesöket vägrade ägaren uppge vad som hänt med ponnyn som Länsstyrelsen ställde krav om redan i juni. 

 Valde att avliva hästarna

I november i år gjordes en ny kontroll och efter den fattade Länsstyrelsen beslut om att omhänderta tre hästar från gården. En av hästarna hade tydliga sår på flera ställen på kroppen som den bedömdes ha fått av ett skav från täcket. Alla de tre hästarna bedömdes vara avmagrade och omusklade där revbenen, ryggraden och bäckenet ”syntes väl”.

När Länsstyrelsen tog beslut om att omhänderta hästarna valde ägaren att tillkalla veterinär och istället avliva dem.

I ett beslut i november kräver Länsstyrelsen fortfarande svar på vad som hänt med den ponny som uppges ha försvunnit.

 Fler anmälningar

Under hösten inkommer samtidigt flera anmälningar till Länsstyrelsen om djurhållningen på gården. Såhär står det i en anmälan:

”Katter sjuka och många överkörda av tåget, finns då bara i bitar. Hund som stått med tung kedja runt halsen så den ej kunnat hålla upp huvudet, vet ej om den lever längre. Getter som avlivas på muslimskt sätt, genom att skära halsen av dom. En häst veterligen avlivas på eget initiativ och nedgrävd (fjording). När djurinspektör ska komma så göms djur. Denna misär måste åtgärdas nu! Det blir bara värre o värre.”

Såhär står det i en annan:

”Magra, sjuka, långa hovar, överlag otroligt dåligt skick! Djuren självdör på denna gård! Detta har pågått i över 10 års tid men ingen gör nått! Dom blandar ut djurens mat med smågrus, snälla gör något åt detta!!”

Ytterligare en person som varit verksam på gården i början av 2010-talet har kontaktat Dagens Västervik efter gårdagens artikel. Den personen skriver såhär: "Getterna blev betäckta okontrollerat och behövde avlivas då de var för små att kunna få ut killingarna, ofta gick de runt med benen av killingfostren uthängande ur sin kropp."

Dagens Västervik har ställt flera frågor om situationen till Länsstyrelsen och kommer publicera myndighetens syn på ärendet under morgondagen.

Ägarna har avböjt intervju, men hävdade att anklagelserna i gårdagens artikel var falska. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt