Annons:

Kritik mot hur Västervik Resort AB gjort upphandling – ”Följer lagen”

Gunnar Boman vd för Västervik Resort AB.

Kritik mot hur Västervik Resort AB gjort upphandling – ”Följer lagen”

Några företagare i Västervik är kritiska till hur Västervik Resort AB har gjort upphandlingen, för uppförandet av en servicebyggnad på sitt område. De anser att det kommunala bolaget inte följt de riktlinjer som satts upp. DVV undersökte om man följt lagen eller inte- här är svaret.

Annons:

Västervik Resort AB lät uppföra en servicebyggnad där det tidigare funnits en FiskeCamp. Enligt några företagare i Västervik gjordes inte någon ordentlig upphandling i laglig mening.

I kommunens upphandlingssystem fanns inte någon offentlig upphandling registrerad för uppförandet av en servicebyggnad på Västervik Resort.

DVV kontaktade Gunnar Boman, vd för Västervik Resort AB och undrade varför man inte lagt ut projektet på upphandling.

- Vi kan göra direktupphandlingar upp till 600 000 kronor om vi samtidigt tar in tre kostnadsförslag från olika entreprenörer. Det har vi gjort i det här fallet, säger Gunnar Boman.

Upphandlingen har splittrats upp så att flera olika entreprenörer har genomfört arbetet, vilket gjort att ingen av entreprenörerna anlitats för ett arbete värt med än 250 000 kronor.

- Vi har också gjort en del arbete själva och köpt in materialet, säger Gunnar Boman.

Rätt eller fel

Anders Strömbeck är upphandlare upphandlingsenheten i Västerviks kommun. Han berättar om vilka regler som gäller vid en upphandling av kommunala bolag.

-        Kommunala bolag får göra upphandling för drygt 600 000 kronor utan att göra en offentlig upphandling när det gäller tjänster. Det krävs dock att man konkurrensutsätter upphandlingen genom att ta in minst tre olika anbud.

I det aktuella fallet rör det sig inte om en totalentreprenad utan att Västervik Resort AB splittrat upp upphandlingen i flera mindre delar och därför kommit under 600 000 kronor per upphandling, hur ser lagen på det?

- Har man utsatt varje del i upphandlingen för konkurrens, genom att ta in tre olika anbud per del, har man gjort rätt. Då är det ok, säger Anders Strömbeck.

Han menar dock att det finns olika syn på denna typ av upphandlingar.

- Politiskt skulle fler vilja konkurrensutsätta mer, men Lagen om Offentlig Upphandling (LOU) är väldigt stelbent, säger Anders Strömbeck.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt