Annons:

”Det är bra att förhållandena på Tjustgården kommer fram”

En personal som arbetar på Tjustgården har hört av sig till vår tidning och berättar om hur hen ser på de missförhållande som avslöjats.

”Det är bra att förhållandena på Tjustgården kommer fram”

En person som arbetar på en annan avdelning än Kungsgrundet på Tjustgården i Västervik, har kontaktat Dagens Västervik och berättar nu sin och sina arbetskamraters syn på det som skrivits om Tjustgårdens särskilda boende för äldre.

- Det är jättebra att detta kommer fram. Det är inte alla som ska arbeta inom våren, säger personen.

  

Annons:

Det var inte många ur personalen som kände till vad det var som pågick inne på avdelningen Kungsgrundet på Tjustgården. Enligt en Lex Sahra-anmälan som gjorts hade flera ur personalen inte tagit sina arbetsuppgifter på allvar vilket resulterade i att de äldre inte fått borsta tänderna så ofta samt att deras blöjor inte byttes i den grad som var brukligt. Det fanns också en attityd där de äldre förminskades och det var brist på aktiviteter.

Nu träder en personal fram som arbetar på en annan avdelning på Tjustgården och berättar om hur hen anser att arbetet på det särskilda boendet sköts.

- Det är jättebra att detta kommer fram. Det är inte alla som ska arbeta inom vården, säger hen.

Samtidigt påpekar personen att det finns stora strukturella brister i hur arbetet organiserats på Tjustgården.

- För det första behöver vi mer personal och personal som är utbildade.

Är det rätt organisation på Tjustgården?

- Nej det är det inte det är alldeles för stort för en chef. Det skulle behövas två chefer där.

Är det inte tillräckligt med bemanning?

- Nej det är det inte. Nu kommer vi att få ytterligare arbetsuppgifter men inte någon mer personal som ska hjälpa till med de arbetsuppgifterna.

Personen menar att om man vill ge en omsorg och samvaro utöver det mest basala, erbjuda samtal, aktiviteter och umgänge måste man ha en högre bemanning som vill jobba med äldre.

- Personalen måste kunna arbeta i lugnare takt för att kunna ger närvaro till de äldre. Man måste ges förutsättningar både i tid och ambition för att möta och ge god omvårdnad till de äldre, säger hen.

Hen säger att man nu sätter ner foten.

- Vi är inga robotar. Vi i vår personalgrupp vill få mer personal till oss nu när det är kris. Ledningen måste hjälpa till så att den stämpel som Tjustgården nu har fått på sig vänds och man kommer att se allt positivt arbete som görs här också.

Personen efterfrågar också mer samtal, stöd och närvaro från den lokala ledningen till personalen, de äldre och anhöriga. 

Socialchefen svarar

Socialchef Jörgen Olsson svarar på de frågor som kommer fram från samtalet med personalen vid Tjustgården.

Kommer ni att stötta personalen på Tjustgården på något sätt så att den stämpel som nu getts på det särskilda boendet tvättas bort?

- Man ska få stöttning som vi kan ge genom att få någon att prata med, säger Jörgen Olsson.

Det är mycket som ska hinnas med under en arbetsdag och den person som talat med vår tidning anser att det behövs mer engagerad personal, kommer det stödet att ges?

- Det kan jag inte svara på men det ska finnas tid för annat än bara det basala som att erbjuda aktiviteter. Men nu har Covid-19 kommit och ställt till det en del, säger Jörgen Olsson.

Har arbetet på särskilda boende blivit ett genomgångsyrke dit många söker sig för det är lätt att få ett jobb?

- Jag ser att många unga vill testa många olika jobb under sitt liv och de byter därför jobb oftare än andra. Men vi har i stort sätt alltid rätt person på rätt plats och de flesta av de som jobbar hos oss är utbildade undersköterskor, säger Jörgen Olsson.

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt