Annons:

Har vi sett alla alger blomma i Östersjön i år?

Markus Nord vid naturum i Västervik.

Har vi sett alla alger blomma i Östersjön i år?

Johan Rockström, klimatforskare vid institutet i Berlin, var i Västerviks skärgård i sommar och upplevde algblomningen i naturhamnar. Han skrev på sin Facebook-sida och fick genast kritik mot sina upplevelser då många andra upplevt att algblomningen var mycket mindre i år än tidigare år. Vår tidning kontaktade Markus Nord, vid naturum i Västervik för att reda ut hur algblomningen varit under sommaren.

Annons:

Johan Rockström är en av landets ledande klimatforskare som är bördig från Västerviks kommun. Han jobbar som klimatforskare vid institutet i Berlin och berättar om vilka konsekvenser som människans naturpåverkan kommer att få. Ett ämne som ofta ger mycket kritik från andra personer. Under sommaren var Johan Rockström i Västerviks skärgård och noterade att det var mycket algblomning i vissa vikar till naturhamnar. En uppfattning alla inte delade med honom. De menar att algblomningen var betydligt mindre i år än tidigare år.

Markus Nord, berättar om sina upplevelser av årets algblomning.

- Algblomningen fungerar inte som någon klocka. De reagerar på det som händer i naturen. Vissa år är det jättemycket alger i våra vatten, vilket beror på att de blåser in mängder med alger till kusten från Östersjön eller att de uppstår algblomning i vikar inne i skärgården.

Men för att börja från början startar vi på hösten.

- Mycket av de näringsämnen som ger näring till algblomning börjar produceras under hösten. Under våren är det konkurrens om de näringsämnena mellan växter på plats och cyanobakterier, som kallas för alger. Är det en kall vår kommer växterna att ta upp mer av näringsämnena, säger Markus Nord.

Kräver lugnt vatten

För att cyanobakterierna (algerna) ska komma upp till ytan krävs det stilla vattenyta.

- Där tar de upp kväve från luften och fosfor från vattnet.

Fosfor är ett näringsämne som människan i generationer tillbaka har släppt ut i vattnet och som ligger kvar i bottensedimentet vilket ger tillväxt till cyanobakterierna.

- Även om man upplever att det är mindre algblomning i år, så är det oväsentligt. Att det finns algblomning är ändå ett tecken på att det finns för mycket näringsämnen i Östersjön, säger Markus Nord.

Ändå mycket alger

Hur mycket alger det finns längs med vår skärgård är svårt att säga, då det har blåst mycket i sommar vilket gör att algerna inte lägger sig på vattenytan utan finns längre ner i vattnet.

- Har man inte sett alger i vattnet beror det inte på att det inte finns alger. De är helt enkelt inte vid ytan. Samtidigt har jag själv sett algansamlingar på Gamlebyvikens vattenyta stilla dagar den här sommaren.

Cyanobakterier som ligger på vattenytan kan också föras bort från vikar och öppet hav med vindar.

- Vissa upplever att det är mycket alger på en plats andra upplever att det inte är stora mängder alger, vilket beror på vilken vindriktningen är och var man valt att gå i land, säger Markus Nord.

Omfattande samhällsomställning väntar

Det finns fortfarande många människor som förnekar att det finns en klimatkris som måste bearbetas av människor genom att stora förändringar görs i vårt sätt att leva. Ofta vänder de sig mot personer som Johan Rockström.

- Många stretar emot på grund av att de inte vill förändra sitt liv, säger Markus Nord.

Det är just en stor förändring som alla människor måste göra för att minska klimathotet och den temperaturökning som nu sker. FN:s klimatpanel har slagit fast att det är mänsklig aktivitet som ökat på uppvärmningen av jorden som går i allt snabbare takt.

- Det är stora insatser som behövs göras för att undvika en stor klimatförändring. Man har byggt upp ett samhälle där det är svårt att genomföra så stora förändringar som krävs. Frågan är om vi orkar och klarar av att göra de stora förändringarna, säger Markus Nord.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt