Annons:

70-ÅRING DÖMS FÖR GROVT SEXBROTT MOT BARN

En äldre man döms för grovt sexövergrepp mot barn mot en flicka i hans närhet. Genrebild. Foto: MostPhotos

70-ÅRING DÖMS FÖR GROVT SEXBROTT MOT BARN

En man i 70-årsåldern döms till fängelse i 18 månader efter ett grovt sexuellt övergrepp mot ett barn i hans närhet. Händelsen inträffade i januari i år.

Annons:

Barnets och mannens familjer känner varandra sedan många år tillbaka. Den 4 januari i år skulle de äta middag tillsammans på kvällen och inför måltiden var barnet ensamt hos gärningspersonen och dennes fru. När frun gick till köket för att ordna med middagen började mannen tafsa på barnet. Han tog på hennes bröst och underliv och hans DNA har hittats innanför den drabbades byxor.

Flickan berättade för mannens fru samma kväll och även för sina föräldrar som anslöt till huset senare under kvällen. Mannen polisanmäldes dagen efter och har suttit häktad. Genom hela processen har han hävdat att han har kittlat barnet utanför hennes kläder, men tingsrätten går helt och hållet på den drabbades version. Personer i hennes närhet har också vittnat om hur flickan påverkats av händelsen.

Får ett skadestånd på 60 000 kronor

Tingsrätten anser att fängelse på 18 månader är motiverat och flickan tilldöms ett skadestånd på 61 500 kronor.

Åklagaren ville även att gärningspersonen utvisades i tio år, men det avslår tingsrätten. Skälet är att personen är medborgare i ett EES-land och haft en varaktig bosättning i Sverige. Under de förhållandena krävs det att en utvisning är ”oundgängligen nödvändigt av hänsyn till allmän säkerhet”. Tingsrätten skriver att brottet som mannen dömts för är ”mycket allvarligt”, men att han inte bedöms utgöra en fara för allmän säkerhet.

Domen kan överklagas. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt