Annons:

TRE UNGA PERSONER ÅTALAS FÖR RÅ MISSHANDEL – ANVÄNDE BORRMASKIN

De tre gärningspersonerna åtalas nu för en synnerligen grov misshandel och grovt rån. Bilden är ett montage. Foto: MostPhotos/Jakob Karlsson

TRE UNGA PERSONER ÅTALAS FÖR RÅ MISSHANDEL – ANVÄNDE BORRMASKIN

Tre unga personer åtalas för en helt extrem misshandel i Västervik där de bland annat använde en borrmaskin på offret. Misshandeln var utdragen och åklagaren vill nu att gärningspersonerna döms för synnerligen grov misshandel och grovt rån. Den drabbade har inget brottsligt förflutet.

Annons:

Synnerligen grov misshandel är ett ovanligt brott, men tycks verkligen vara motiverat i det här fallet. Enligt åklagaren uppsökte de tre personerna – som då var maskerade – en annan man i dennes bostad i Västervik tidig morgon den 28 januari. De utsatte honom för en helt extrem misshandel och ett grovt rån, enligt åklagarens bedömning.

Den drabbade har inget kriminellt förflutet.

– Nej det är en helt vanlig person och det har varit en fruktansvärd händelse för målsägande givetvis, säger åklagaren Linda Caneus.

 Tände eld på mannens hår

Här är några exempel på vad gärningspersonerna ska ha utsatt offret för.

  • Offret blev bunden och fick motta en mängd slag och sparkar, bland annat i ansiktet.
  • Gärningsmännen eldades med tändare i offrets skägg och hår.
  • De tryckte tandpetare i hans ben.
  • De använde en borrmaskin och borrade offret flera gånger i benet och i näsan.
  • De kläckte flera ägg över honom och strödde salt i såren.
  • De piskade honom med en plastväxt.
  • De knivskar honom i benet och rispade honom med en kniv.

Händelsen inträffade i Västervik den 28 januari i år och offret fick omfattande skador. Det handlar om smärta, pipande ljud i öronen, sårskador, skärskador, blödningar, näsfraktur och så vidare.

”Brottet bör bedömas som synnerligen grovt eftersom gärningen varit utdragen i tid, gärningsmännen varit i numerärt överläge, använt olika tillhyggen såsom borrmaskin och knivar mot målsäganden samt nyttjat tortyrliknande metoder så att gärningen orsakat synnerligt lidande och gärningsmännen visat synnerlig hänsynslöshet”, skriver åklagaren i stämningsansökan.

 Stal prylar till ett värde av 11 000 kronor

I samband med misshandeln rånades mannen. De tre misstänkta stal bland annat två mobiltelefoner, en sax, en kniv, en fyrverkeriraket. Värdet uppgår till 11 000 kronor. Gärningspersonerna uttalade flera hot under rånet – bland annat att de skulle skära av mannens könsorgan och att det blir ännu värre om han kontaktade polisen. De förstörde även offrets bohag när de rev i lådor. De förstörde teven och rev ned köksfläkten. Även rånet bedöms som grovt.

”Brottet bör bedömas som grovt eftersom gärningsmännen har visat synnerlig råhet och på ett hänsynslöst sätt har utnyttjat målsägandens skyddslösa eller utsatta ställning genom att gärningsmännen varit i numerärt överläge och maskerade och knivbeväpnade uppsökt målsäganden i hans egen bostad nattetid och agerat enligt ovan”, skriver Linda Caneus i stämningsansökan.

I samband med misshandeln och rånet ska de tre misstänkta ha trängt in i en stuga på Västerviks resort och uppehållit sig där mellan 27-29 januari.

– Jag menar att bevisningen är fullt tillräcklig, annars får man inte åtala, säger Linda Caneus.

Vad kan du säga om motivet till de här gärningarna?

– De utsätter en person för grov misshandel och grovt rån, ett motiv kan vara att komma över de här ägodelarna.

Nekar till alla anklagelser

Två av gärningspersonerna åtalas även för misshandel av normalgraden. De ska ha uppsökt en annan person på Västerviks gymnasium den 17 januari och attackerade personen med knytnävsslag, sparkar och slag i huvudet med en metallkorg. Delar av våldet utfördes när mannen låg ned, men avbröts av lärare.

De åtalade nekar till alla anklagelser. Bevisningen består bland annat av tekniska undersökningar, vittnesuppgifter, bilder och olika videofilmer som hämtats från de åtalades mobiler.

De tre tilltalade känner varandra sedan tidigare, men det finns inget som tyder på att de har någon koppling till den drabbade. De är kända av polisen sedan tidigare, men i vilka sammanhang vill inte Caneus kommentera. Alla har suttit häktade sedan början av februari.

Åldern på de misstänkta ligger på 19, 17 och 16 år och alla ska vara bosatta i Västervik. Endast den äldsta av dem är tidigare dömd för brott, men alla har förekommit i olika utredningar.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt