Bilden är en genrebild.
Foto: MostPhotos
Åklagaren åtalade mannen, som är i 30-årsåldern och hemmahörande i kommunen, för djurplågeri. Enligt åklagaren hade hunden utsatts för lidande från sommaren 2021 till februari 2022 och åtalade mannen för djurplågeri.
"NN har trots att hunden varit skadad eller sjuk inte tillsett att den kommit under nödvändig vård eller avlivats. Hunden var bland annat kraftigt avmagrad, hade mycket dålig munstatus, sår på svansen, avsaknad av päls på olika delar av kroppen, långa klor och nedsatt allmäntillstånd. Hunden fick till följd av detta avlivas", skrev åklagaren i sin stämningsansökan.
Mannen har nekat till brott och sagt att hunden i allmänhet var en svårskött sådan. Vid flera tillfällen blev han biten i samband med att han försökte sköta om hundens klor och munhälsa. Enligt honom var det veterinären som klippte hundens klor och tog hand om hundens munhälsa.
Var en viktpendlare
Enligt mannen var hunden en viktpendlare och var antingen tjock eller smal. Under sommaren 2021, när hunden var smalare än annars, hade mannen satt in ett dyrare foder som skulle leda till viktuppgång.
Enligt mannen hände det ofta att hunden rymde från hemmet och den kunde vara borta hela nätterna. Att hunden led den sista tiden tror mannen är möjligt, men han tog den inte till veterinär eftersom han saknade förtroende för veterinärer, sedan hans andra hund insjuknat och fått avlivas.
Det var mannens syster som, när hon hade hand om hunden i ett par dagar, tog den till veterinär där den fick avlivas.
Döms till böter
Tingsrätten konstaterar att den skriftliga bevisningen visar att hunden var kraftigt avmagrad, hade stora mängder tandsten, saknade päls på kroppen samt hade långa klor och förtjockade trampdynor.
I samband med det sista veterinärbesöket var hundens allmäntillstånd nedsatt. Rätten menar att det är utrett att åtminstone den kraftiga avmagringen och tandstenen orsakat hunden lidande. Det är däremot inte visat att märkena på svansen, de kala fläckarna på kroppen och de långa klorna orsakade hunden något lidande.
Ett sakkunnigutlåtande säger att åkommorna sannolikt uppkommit över veckor eller månader. Åklagaren menade att hunden utsatts för lidande från sommaren 2021 till slutet på februari 2022, men rätten menar att det inte är bevisat att hunden lidit mer än några veckor innan den fick tas bort.
Rätten menar att mannen genom sitt agerande förhållit sig likgiltig inför det faktum att hunden led till följd av sitt tillstånd. Att han inte sökte vård för hunden trots detta gör att mannen döms för djurplågeri. Tingsrätten anser att straffvärdet motsvarar dagsböter och sammanlagt ska mannen betala 8 400 kronor.