Annons:

NYTT MUSEUM KAN PLACERAS I VÄSTERVIK

Abba lär vara den största svenska musikexporten i historien och Björn Ulvaeus koppling till Västervik är förstås en stor anledning till att ett nytt nationellt musikmuséum kan placeras i staden. Bilden är från Abba Museum i Stockholm, vars producent Ingmarie Halling är involverad även i detta projekt. Foto: MostPhotos

NYTT MUSEUM KAN PLACERAS I VÄSTERVIK

En jättesatsning på ett nytt musikmuseum kan hamna i Västervik. En förstudie pågår i detta nu och ska vara klar i april. Kommunen kliver in med 100 000 kronor i processen.
– Det är väldigt intressant och spännande, säger kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson (S).

Annons:

Bakom projektet ligger Ingmarie Halling – känd för att bland annat ha producerat utställningarna till Abba Museum och Avicii Experience i Stockholm. En förstudie finansierad av Tjustbygdens Sparbank pågår och ska redovisas i vår.

Västerviks kommun kliver nu in med 100 000 kronor för att bland annat utreda formerna för driften.

– Man tittar på en etablering av ett svenskt musikmuseum i Västervik och det är väldigt spännande och intressant. Nu ska vi fördjupa det arbetet och titta på hur det kan drivas, säger Dan Nilsson. 

 Vill inte vara huvudman

Tanken är att muséet ska dyka ned i svensk musikhistoria under hundra år, från 1920 till 2020.

– Det ska vara en mötesplats för lokalbefolkningen och andra. Västervik har en stark musikkoppling och då passar det här. Det skapar mervärden och en mer levande plats.

Vilken roll kommunen ska ha i projektet återstår att se. Politikerna i kommunen tycks vara överens om att kommunen inte ska vara huvudman.

– Vi är en viktig part när vi hjälper till med en etablering och var den kan vara möjlig. Vi ser inte att Västerviks kommun ska vara huvudman eller driva muséet, men vi ska hjälpa till så positivt som möjligt.

Fredrik Lindwall (C):

– Det är ett kommersiellt projekt som ska stå på egna ben, men vi ska göra vad vi kan för att möjliggöra en etablering.

"En av de ledande exportörerna"

När skarpa beslut kan fattas återstår att se och fler detaljer kommer i vår. Var muséet kan placeras finns det idéer om – men de väljer politikerna att hålla för sig själva. Dan Nilsson tror på projektet: 

– Vi förstår inte riktigt hur stor den svenska musiken är internationellt. Den får stort genomslag och det handlar inte bara om Abba utan det fortsätter år efter år. Vi är en av de ledande musikexportörerna.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt