Annons:

  • Studenterna ordnar modevisning: ”Jag brinner för en hållbar värld, och vi har ingen framtid om vi inte gör något”

    Johannes Wiklund, Matilda Hemmingsson och Hannah Kronstål är elever på Gamleby folkhögskola. Under två år har de lärt sig om material, hantverk, och att förvalta jordens resurser väl. Snart avslutar de sin utbildning med en modevisning och utställning.

  • Studenterna ordnar modevisning: ”Jag brinner för en hållbar värld, och vi har ingen framtid om vi inte gör något”

    Hannah Kronstål visar upp två vitt skilda utstyrslar - en funktionsdräkt med reflextråd och en galaklänning. Foto: Martina Gradian.

  • Studenterna ordnar modevisning: ”Jag brinner för en hållbar värld, och vi har ingen framtid om vi inte gör något”

    "Jag ville mest laga ett par jeans", skrattar Johannes Wiklund, när han förklarar varför han sökte in till textilutbildningen. Om han hunnit laga jeansen under de två år han gått på skolan? Det låter vi vara osagt. Foto: Martina Gradian.

  • Studenterna ordnar modevisning: ”Jag brinner för en hållbar värld, och vi har ingen framtid om vi inte gör något”

    För Matilda Hemmingsson har det varit viktigt att återanvända plagg. Därför består hennes kollektion av exempelvis slipsar som blivit ihopsydda till en klänning, och gamla jeans som blivit omsydda till en jacka. Foto: Martina Gradian.

Studenterna ordnar modevisning: ”Jag brinner för en hållbar värld, och vi har ingen framtid om vi inte gör något”

25 maj är det dags för den traditionsenliga modevisningen som avslutar två års textilstudier för eleverna på Gamleby Folkhögskola. Vi har träffat tre elever, som hoppas kunna förändra världen med sin nya kunskap.

Annons:

– Vi lär oss mycket om hållbarhet och var olika material kommer ifrån och hur de produceras. Vi vill vara med och påverka framtiden. ”Fast fashion”-industrin är inget som någon av oss står bakom – men för att ändra något måste man sätta sig in i ämnet.

Det säger Hannah Kronstål, som snart tar examen efter två år på Gamleby Folkhögskolas textillinje. Till hösten har hon sökt en utbildning till skräddare:

– Det är det här jag vill göra resten av livet.

Det var faktiskt inte ens säkert att hon skulle syssla med textil. Men under gymnasiet växte intresset för att kunna förändra sina egna kläder och skapa sin egen stil.

Inte heller för Johannes Wiklund var det självklart att gå textillinjen, trots att han kommer från en skapande familj där keramik och silversmide är vardagsinslag. Men han ville göra något nytt, berättar han, medan han sitter och syr fast de sista trådarna på sitt slutprojekt inom vävning som är en maffig ryamatta i olika färger.

– Jag ville mest laga ett par jeans, haha! Säger Johannes med ett skratt. Nu har han förvärvat en vävstol som är över hundra år gammal, och kommer fortsätta skapa.

Att Matilda Hemmingsson skulle gå utbildningen verkar dock glasklart, när hon berättar om hur hon ärvt sin mormors symaskin och designat mönster till egna kläder.

Matilda Hemmingsson ärvde en symaskin från sin mormor och fick nys om utbildningen i Gamleby från en bekant.

"Jag vill inte sluta!"

Nu sitter de här, två år senare.

– Det har varit underbart här. Jag vill inte sluta! Utbrister Hannah.

– Vi har fått leva i den här kreativa världen och utvecklas på ett helt annat sätt än vi skulle gjort om vi bara sytt vid sidan av ett jobb, säger Matilda, som sökt en utbildning i textilmönsterkonstruktion till hösten.

– Jag vill jobba med hållbarhet, klädindustrin har en jättestor påverkan på klimatet, förklarar hon.

Två modevisningar

På grundutbildningen i Hållbar textil går 13 elever. I fortsättningskursen, som Hannah, Matilda och Johannes valt, går sex elever. Förra året hade de två kvinnor i 60-årsåldern i gruppen. Eleverna kommer från Västervik, Vimmerby, Lund, Härnösand, och allt däremellan.

25 maj är det dags för en traditionsenlig modevisning där eleverna visar upp vad de skapat under året. Sömnadseleverna ordnar modevisning och eleverna som inriktat sig på vävning har en utställning. I år är temat ”omvandling”. Ordet betyder olika saker för olika elever. Matilda har exempelvis sytt plagg av gamla slipsar och jeans – allt fyndat på second hand, så klart. Hannah kommer visa omvandling från funktionskläder med reflekterande tråd till galaklänning.

Allmänheten är välkomna till Folkhögskolans aula från klockan 11. Klockan 11.30 och 13.30 sker modevisningarna.

Är det något ni lärt er som förvånat er under de här två åren?

– Hur lång tid allting tar! Och materialperspektivet, säger Matilda, och fortsätter:

– Det är väldigt trevligt att prata med äldre om hantverket. De uppskattar hantverket på ett annat sätt och förstår vilket arbete som ligger bakom. Det saknas i generationerna efter dem.

Hannah fyller i:

– Vår generation har inte samma respekt för hantverk. Jag har haft många diskussioner med människor som säger att det inte finns en framtid i hantverk. Men jag brinner för en hållbar värld, och vi har ingen framtid om vi inte gör något – och det är det här jag kan göra. Vi måste gå tillbaka till att lära oss om material och gamla hantverk för att förvalta våra resurser väl.

Annons:

Martina Gradian

martina.gradian@dagensvastervik.se

0767817450

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt