Annons:

Törnsfall 1919 – En resa i tiden

För 100 år sedan fanns det en fattigstuga i Törnsfall. Där i fanns det sju rum och ett kök. Det bodde fler än sju äldre personer där som fick livnära sig på fattigmanssoppa och fattigmansbröd. Den 21 september kommer det vara en utställning i fattigstugan som ännu står kvar i Törnsfall om hur livet kunde vara för de som hamnade i ”Fattigstugan”.

Annons:

Utställningen genomförs samtidigt som ”Smaka på Tjust”. Törnsfall fattigstuga finns fortfarande kvar och är i dag hembygdsgård för Törnsfalls hembygdsförening.

Anna-Maria Jakobsson, vid Törnsfalls hembygdsförening är en av dem som kommer att driva projektet.

– Vi ska göra en resa genom tiden, gå tillbaka 100 år och berätta om hur förhållandena var då för de som hamnade på fattigstugan, säger hon.

Användes fram till 1932

Just år 1919 byggde Törnsfalls kommun till fattigstugan, som var i gång fram till 1932.

– Det var då man byggde ålderdomshemmet i Törnsfall.

Under utställningen kommer man att visa gamla fotografier och berätta om personerna som bodde där.

– Jag ska också forska i gamla tidningar för att få fram några notiser om hur livet var på fattigstugan för hundra år sedan.

De som bodde i fattigstugan hade det inte så lätt. De fick en sparsmakad kost som bestod av fattigmanssoppa och fattigmansbröd.

– Vi kommer att vara fler som hjälper till med utställningen och vi kommer att vara klädda i tidstypiska kläder, säger Anna-Maria Jakobsson.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt