Annons:

En resa tillbaka i tiden: ”Äldre behöver inte någon toalett inne”

Historien om fattighuset i Törnsfall beskrivs på lördag, när Törnsfalls hembygdsförening håller öppet hus.

En resa tillbaka i tiden: ”Äldre behöver inte någon toalett inne”

Varför ska man behöva bygga en toalett inomhus till äldre? Den frågan var väsentlig 1919 när Törnsfalls fattighus skulle byggas om. De styrande männen i Törnsfalls kommun ansåg att det räckte med att renovera det gamla huset för 2 000 kronor, men grevinnan Sofia Nordenfalk Piper var av en annan åsikt.

Annons:

På lördag är det en resa i tiden, då Törnsfalls Hembygdsförening har öppet hus på det gamla fattighuset. Det kallar för en resa i tiden och tanken är att dagens människor ska förflyttas ett hundra år tillbaka i tiden, när synen på människor var lite annorlunda än vad vi är vana idag.

1919 är året efter att det första världskriget slutade och det syns i pressen från den tiden. AnnaMaria Jacobsson har tittat igenom lokalpressen från det året och sett att det finns en hel del som har förändrats.

– Ransoneringskorten på mjöl försvinner. Socker är en bristvara och finns knappt hemma hos vanligt folk, säger hon.

Nykterhetsrörelsen firar hundraårsjubileum och Mors dag instiftades, spanska sjukan börjar avta men om den kommer igen så ska patienten åderlåtas.

I Törnsfall säljer någon vackra grisar och det finns rapporter om en auktion i trakten, som det skrivs om i lokal pressen.

Byggde om Fattighuset

Men 1919 var också det året då fattighuset byggdes om. Kommunfullmäktige i Törnsfall ansåg att det var dags, men att satsa på en gedigen renovering var inte att tänka på, då det var äldre och fattigfolk som bodde där. Två tusen kronor fick räcka och att bygga in en toalett inomhus var långt över vad man ville bekosta, även om det fanns röster som menade att äldre och fattiga skulle kunna få den bekvämligheten.

Diskussionerna gick fram och tillbaka det året. När väl beslutet skulle fattas, hade Grevinnan Sofia Nordenfalk Piper gått in med pengar för att fattighuset skulle bli bättre renoverad än vad som var tänkt. Fattighuset renoverades till slut för hela 5 000 kronor. Men någon toalett inomhus blev det aldrig.

Den här historien och mycket mer kan de som besöker Fattighuset, som idag är Törnsfalls hembygdsgård, på lördag. Här finns mycket annat att titta på och förkovra sig i.

– Vi kommer att servera soppa och fattigmans bröd, gjort på mjöl, jäst och vatten, säger AnnaMaria Jacobsson.

Det blir också lite försäljning, hantverk och historielektion samt en inblick hur det kunde se ut i en skola för hundra år sedan.

– Barnen sitter i bänkarna och får skriva på var sin griffeltavla, säger AnnaMaria Jacobsson.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt