Annons:

Li Pamp tog med sig besökarna på en resa in i framtiden

Björn Gunnarsson, ordföramde i Tjusrbygdens konstförening och föreläsaren Li Pamp.

Li Pamp tog med sig besökarna på en resa in i framtiden

Li Pamp, antikexpert och programledare i SVT, besökte Gamleby Folkhögskola i måndags. Hon tog med sina besökare på en resa in i framtiden, där målet var att lista ut vad som kommer att bli framtidens antikviteter.

Annons:

Det var många personer, cirka 100 stycken, som kom till Gamleby Folkhögskola för att lyssna till Li Pamp, när hon förmedlade en mental resa om var de framtida antikviteterna finns.

Hon började med att ge ett räkneexempel, där hon visade en Gustaviansk möbel, gjord i Stockholm på 1780 – talet mot en liknande möbel gjord i ”provinsen” (utanför Stockholm). Båda var vackra, en skillnad var att de möbel som gjorts i Stockholm kostar cirka 100 000 kronor, medan den i provinsen kostar 7 000 kronor.

- Det kan tyckas att 7 000 kronor är mycket pengar för en byrå, men som efter 300 år fortfarande håller och lådorna går lätt och smidigt att stänga igen. Det är ett gediget hantverk. Tiden det tog att göra den här byrån var troligen sex månader. Det gör att timpengen för snickaren var 14 kronor om han jobbade åtta timmar om dagen, säger Li Pamp.

Hon menar att köper man en sådan gedigen möbel är det billigt trots att den kostar 7 000 kronor.

- Det blir dyrare i längden att köpa billiga IKEA möbler i längden. Byrån man gav 7 000 kronor för håller och man får även igen pengarna när man säljer den.

Framtida antikviteter?

En del designade möbler, smycken eller redskap har fått ett försprång. De kallas för modern design.

En av de produkterna är PH – lampan, som gjordes av Paul Henningsen och som han fick patent på 1926.

- De äldre modellerna från den tiden kostar idag sex-siffriga belopp trots att de fortfarande produceras.

Hon visar på vad som en gång kallades för modern klassiker, som möbler gjorda av Alva Alto, Bruno Mattsson, Carl Malmsten och Gunnar Asplund.

- Det finns idag designer som gjort möbler på 2010-talet som kallas moderndesign, som Alexander Lerviks stol ”Lucy”. Eller den moderna formgivaren Cleasson Kosivisto Rune.

Det är två formgivare som har gjort möbler och andra föremål som man ska titta lite extra efter och som har stor möjlighet att bli framtidens antikviteter.

Även om priset idag kan tyckas vara högt är möjligheten att priset kommer att stiga kraftigt med åren.

Li Pamp menar att vi i Sverige har tappat vår stolthet av att köpa vackra och funktionella möbler och saker när vi nu mera letar efter billiga varor som ligger på en hylla.

- Vi blir dåliga konsumenter när vi inte vet vad det är vi betalar för, säger hon.

 

 

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt