Annons:

  • Ny teknik ska visa hur Mars Makalös sänktes i slaget vid norra Öland

    Ingemar Lundgren

  • Ny teknik ska visa hur Mars Makalös sänktes i slaget vid norra Öland

    Museichef Olof Nimhed

  • Ny teknik ska visa hur Mars Makalös sänktes i slaget vid norra Öland

    Julia Johansson och Simon Jakobsson, klädda som en tysk landsknäckt och hans kampfrau, som skulle kunnat vara med på Mars den dag då örlogsfartyget sänktes.

Ny teknik ska visa hur Mars Makalös sänktes i slaget vid norra Öland

Den 31 maj 1564, sänktes Mars Makalös av danska och holländska fartyg, under slaget vid norra Öland. Drygt 450 år senare kommer en modell där museibesökarna både kan se slagets sista timmar innan Mars gick till botten, men även se en 3D-modell av hela utgrävningsområdet med alla föremål som hittats efter Mars.

Annons:

Det kommer att bli en unik utställning på Västerviks museum, där flera nya tekniker kommer att ta med besökarna till den dag då Mars Makalös sänktes av danska och holländska fartyg, nordost om Öland.

I söndags var det nyinvigning av utställningen om Mars på Västerviks museum. Än är inte allt färdigt men besökarna som kommer på besök får se flera nyheter.

- Vi har gjort en hel del förändringar i utställningen, men jag ser fram emot kommande steg, säger museichef Olof Nimhed.

Det handlar om ny teknik som arbetats fram för att kunna presentera Mars Makalös och tiden innan hon sänktes till botten.

Bassängen tas bort

I dag finns en stor bassäng mitt i utställningsområdet av Mars. Där har det placerats en del fynd som tagits upp frn Mars, bland annat en del kanoner. Den kommer att tas bort och ersättas av en helt ny modell. Ingemar Lundgren, museets egen expert på Mars och den nya tekniken som kommer att användas berättar.

- Hösten 2020 kommer en helt ny modell stå där bassängen finns idag. Där kommer besökarna att kunna se hur slaget 1564 utkämpades och de sista timmarna var innan Mars sänktes.

På botten av den nya modellen kan besökarna se den utgrävning som gjorts av havsbotten där örlogsfartyget legat sedan det förliste.

- Det kommer att vara en 3D-modell av hela utgrävningsplatsen i en skala 1:20.

I samarbete med Facebook har museet tagit fram ett spel, som ska både utbilda och ge nöje till de som spelar spelet med Mars.

Projektet följs med stort intresse

Mycket av det som kommer att göras vid Västerviks museum följs med stort intresse av andra museer i landet som har marina utställningar.

- Ett av de museerna är Vasamuseet som är intresserade av vad vi gör och vad vi utvecklar, säger Ingemar Lundgren.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt