Annons:

  • Stort intresse för midvinterblot i Hermanstorp –

    Rickard Karlsson leder fackeltåget till offerstenen i Hermanstorp.

  • Stort intresse för midvinterblot i Hermanstorp –

    Simon Jakobsson, Julia Johansson och Björn Hagström.

  • Stort intresse för midvinterblot i Hermanstorp –

    Fackeltåget går till offerstenen

Stort intresse för midvinterblot i Hermanstorp – "Fler än någonsin"

Fackla efter fackla tänds i mörkret på Hermanstorpsparkeringsplats. Till slut är det drygt 60 personer som står och väntar på att Rickard Karlsson, ska starta marschen till offerstenen där alla samlas. En del ska offra, andra följer med för de är intresserade. I söndagskväll var det åter dags för Midvinterblot i Hermanstorp.

Annons:

Midvinterblot är en hednisk högtid före kristnandet i vår del av världen. Människor samlades den längsta natten på året och de offrade till gudarna. Nedanför de stora gravhögarna i Hermanstorp finns en bevarad offersten med minst 50 skålgropar som användes under bronsåldern för att offra i.

- Man offrade blod, fett och olika typer av säd i skålgroparna, säger Björn Hagström, som under den mörka söndagskvällen ska gå till offerstenen för att offra under midvinterblot.

Han berättar att det fanns fler blot i bronsålderskulturen.

- Mest kända är nog midvinterblot och midsommarblot, men det fanns både på hösten och våren. På hösten offrade man säd och äpple. Under midvinterblot offrade man fett och blod för att kommande år skulle bli bra.

Björn Hagström är på plats tillsammans med Julia Johansson och Simon Jakobsson. De har själva sytt de kläder de har på sig under söndagskvällen. Kläderna är tidstypiska för Vikingatiden, då det dracks midvinterblot.

- Jag har med mig hembrygd mjöd också som vi ska dricka vid offerstenen, säger Simon Jakobsson.

Började 1994

Det firas inte bara midvinterblot i Västervik utan det har blivit utbrett i Sverige på senare tid.

Rickard Carlsson startade midvinterbloten vid Hermanstorp 1994.

- Då var vi två, min kompis och jag som gick till offerstenen och offrade de nya gudarna (pengar) till de gamla gudarna, säger han.

Sedan dess har fler och fler följt med på midvinterblot. På parkeringsplatsen vid Hermanstorp finns det drygt 60 personer. Många av dem har facklor i händerna. En del är utklädda i kläder från bronsåldern eller vikingatiden.

- I år är det fler människor här än någonsin tidigare, säger Rickard.

Vad kommer alla människor att göra vid offerstenen i kväll?

- En del tar det med offer på allvar. De kommer att offra någonting i eller vid offerstenen. Andra är här för att det är en annorlunda tillställning. Man kommer ut och gör något annat än att sitta i TV-soffan.

Rickard Karlsson samlar alla deltagare och de går i ett fackeltåg genom Hermanstorps marker förbi de gamla gravhögarna och går till den gamla skålgropen, där ceremonin fortsätter i en dryg timme.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt