Annons:

Tjustbygdens Konstförening ger minst tolv utställningar under 2020

Styrelsen i Tjustbygdens konstförening: Sven-Erik Gustafsson, Siv-Britt Sjöberg, Gunilla Lengqvist, Rolv Imislund, Bertil Garlén, Kerstin Faith-Ell, Björn Gunnarsson och Christina Dahlström

Tjustbygdens Konstförening ger minst tolv utställningar under 2020

Det är både nya konstnärer och återblickar av konstnärer och möbelsnickeri som kommer att ställas ut av Tjustbygdens Konstförening i år. Två föreläsningar är inplanerade av kända personer som medverkat i TV.

Annons:

Som vanligt startar konstföreningen med en fotoutställning i januari. Den här gången är det Anders Sjögren och Ellinor Harrysson som ställer ut bilder och löpsedlar från Västerviks Posten. Tidningen som lades ner i maj 2018 återuppstår för några veckor i form av bilder och löpsedlar från 2012 till 2018.

Under våren sker tre utställningar med flera utställare där måleri och glas åter kommer att vara i förgrunden.

- Jag tycker att glaskonst är vackert. Det är också fint att ha någonting som står på golvet samtidigt som det hänger konst på väggarna, säger konstföreningens ordförande Björn Gunnarsson.

Han är väldigt glad över att kunna presentera Niklas Fröjd till Gamleby.

- Han är en av många unga glaskonstnärer som just nu kommer fram i landet. Han ställer ut här i april, säger Björn.

Björn Gunnarsson menar att glaskonst är stort i Sverige idag.

- Glaskonsten är också på frammarsch i Tjust, vi ligger lite efter resten av landet, där glaskonsten är stor.

I maj är det två elevutställningar, där elever från Åbyängskolan ställer ut i omgångar.

Tillbakablick

Efter ett kortare sommaruppehåll kommer Ölandskonstnären Peter Nilsson tillbaka till Gamleby. Han har tidigare ställt ut hos Tjustbygdens konstförening.

I september är det en jubileumsutställning från Västerviks slöjdskola som i år firar 140 år.

- Det är idag en snickeriskola på gymnasiet som startade 1880. Förra året ställde de ut hos oss och alla möbler såldes. Det till väldigt låga priser, säger Björn Gunnarsson.

I år kommer flera möbler att ställas ut från elever som gått på skolan från slutet av 1800-talet och framåt samt nygjorda möbler.

Det blir också en minnesutställning med verk av Henry Gustafsson, kanske mest känd för ”Lyftet”.

I december ställs alla verk som konstföreningen köpt in under 2020 som senare i december lottas ut till föreningens medlemmar.

Föreläsningar

I år kommer konstföreningen att genomföra två föreläsningar. I mars kommer antikexperten Pontus Silfverstolpe och berättar om vad man ska tänka på innan man köper konst. Varför Zorn-tavlor ibland auktioneras ut för miljontals kronor och ibland bara för några tusenlappar.

I oktober är det dags för årets andra föreläsare och det är Skinnexperten från Malung Täpp Lars Arnesson, som var med i TV-programmet Mästerskaparna.

- Han var en av domarna när det gällde skinntillverkning. Jag tyckte han verkade vara en härlig kille så jag ringde upp honom och undrade om han ville komma hit och det gjorde han gärna, säger Björn Gunnarsson.

I januari är det en nyhet, då konstföreningen gör ett samarbete med Tjust Bio.

- Då visas en film om konstnärinnan Hilma af Klint som långt efter sin död fått ett erkännande. Hon var en pionjär inom den abstrakta konsten, säger Björn Gunnarsson.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt